Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Γιώργος Χατζηνάσιος, Μαρινέλλα: Για σένα τον άγνωστο (1983)

Πολυγραφότατος ο συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος, εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1970, σχετικά αργά δηλαδή, με τα πρώτα τραγούδια του να τα έχει ερμηνεύσει η Μαρινέλλα, ενώ από το 1972 άρχισε να παρουσιάζει ολοκληρωμένες προσωπικές δουλειές, οι οποίες κυκλοφορούσαν με εντατικούς ρυθμούς ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, όταν και σταδιακά ανέκοψε το ρυθμό αυτό κι άρχισε να περιορίζεται στη σύνθεση μουσικής για σκηνικές ανάγκες. 
Χαρακτηριστικό πάντως της προσωπικής δισκογραφίας του συνθέτη είναι ότι στο πρώτο διάστημα (1972-1977) οι δουλειές του στο χώρο του τραγουδιού ήταν πολυσυμμετοχικές ως προς τους ερμηνευτές ("4.5.3", "Έχει ο Θεός", "Διαδρομή", "Άσπρο μαύρο", "Αντιθέσεις", "Λεύκωμα", "Μάθημα σολφέζ"), ενώ στη συνέχεια και ως τις αρχές της δεκαετίας του '90 όλες οι δουλειές του πλέον ήταν γραμμένες για τη φωνή ενός ερμηνευτή ("Η Μαρινέλλα του σήμερα...", "Θα σου χρωστώ", "Χωρίς ταυτότητα", "Εικόνες", "Συναξάρια", "Πίσω απ' τη βιτρίνα", "Για σένα τον άγνωστο", "Η ενδεκάτη εντολή", "Παιχνίδι για δύο", "Μικρές επαναστάσεις", "Επίθεση αγάπης", "Κεκλεισμένων των θυρών").
Από τη δεύτερη αυτή ενότητα των δίσκων του ενός ερμηνευτή ήδη έχουμε παρουσιάσει μια πρώτη σειρά με ερμηνευτές τη Μαρινέλλα, τον Σταμάτη Κόκοτα, την Τάνια Τσανακλίδου, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Κούτρα και τη Νάνα Μούσχουρη. Απομένει λοιπόν να δούμε και τους υπόλοιπους δίσκους του συνθέτη που κυκλοφόρησαν κατά το διάστημα 1983-1994 αρχίζοντας με τον κύκλο τραγουδιών "Για σένα τον άγνωστο" που κυκλοφόρησε το 1983 από την Philips (PolyGram) με αποκλειστική ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα στη δεύτερη ολοκληρωμένη συνεργασία της με τον συνθέτη μετά το πολύ πετυχημένο άλμπουμ "Η Μαρινέλλα του σήμερα..." (1978).
Πρόκειται για ένα κύκλο με ένδεκα καινούργια τραγούδια κι έναν οργανικό επίλογο, όλα σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη, ο οποίος εκείνη την εποχή διήνυε την πιο παραγωγική του φάση κυρίως με τις πολύ πετυχημένες συνεργασίες του με τον Ηλία Ανδριόπουλο. Καλογραμμένοι στίχοι με στιβαρό ελληνικό λόγο και ερωτική θεματολογία με συχνές κοινωνικές αναφορές. Ο συνθέτης κατέθεσε και πάλι μια σειρά εμπνευσμένων μελωδιών που μορφοποιήθηκαν σε ωραία τραγούδια ("Είσαι ποτάμι", "Μη με ρωτάς", "Έρωτας ανατολίτης", "Ένας άνθρωπος ζεστός") με κορυφαία στιγμή το πολύ αισθαντικό "Καμιά φορά" που απογειώνει με τη συγκλονιστική της ερμηνεία η Μαρινέλλα. Δε λείπουν βέβαια και τα δυναμικά ρυθμικά κομμάτια που συνήθιζε ο συνθέτης, όπως τα: "Έχω ψυχή" και "Τα σήματα". Στο θέμα του δεύτερου μάλιστα στηρίζεται το οργανικό φινάλε του δίσκου.

(c) CD | Philips | 1983 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: