Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Αντώνης Πελεκάνος: Μπαλάντες ''Θυμάμαι" (1987)

Αφού πρώτα μας έδωσε δύο ολοκληρωμένες δουλειές αποκλειστικά με μελοποιημένη ποίηση (Μελοποιημένα ποιήματα Παλαμά & Καρυωτάκη", 1985, "Η κιθάρα - Παιχνίδια τ' ουρανού και του νερού", 1987), ο συνθέτης και κλασικός κιθαριστής Αντώνης Πελεκάνος προχώρησε και σε μια τρίτη δισκογραφική δουλειά, την πιο προσωπική του απ' όλες, αφού εδώ πλέον έχει αποκλειστικά ο ίδιος την ευθύνη σε όλα τα επίπεδα, μουσική, στίχους, ερμηνεία και εκτέλεση. 
Πρόκειται για τον κύκλο τραγουδιών "Θυμάμαι" που εκδόθηκε το 1987 σε ανεξάρτητη πάλι παραγωγή υπό την ετικέτα Απόλλων που ανέλαβε την εμπορική του διάθεση. Στον τίτλο του δίσκου υπάρχει συμπληρωματικά και η επισήμανση "Μπαλάντες" που υποδηλώνει καθαρά το είδος και το ύφος των τραγουδιών που είναι δέκα απλές λυρικές μπαλάντες χαμηλών τόνων με ευαίσθητη ερμηνεία αρμονικά δεμένη με τον ήχο της κιθάρας που εκτελεί ο ίδιος ο δημιουργός μαζί με ελάχιστα ακουστικά όργανα που την πλαισιώνουν. Είναι τραγούδια, όπως λέει κι ο ίδιος, σαν μικρές αληθινές ιστοριούλες βγαλμένες από προσωπικά βιώματα με ερωτική θεματολογία κι έντονη νοσταλγική διάθεση για τα χρόνια της παιδικής αθωότητας. 
Χωρίς να θέλω να υποδυθώ τον ειδήμονα ή τον μουσικό παραγωγό, θα έλεγα ότι τα τραγούδια αυτά κρύβουν μικρούς μελωδικούς θησαυρούς και θα μπορούσαν να είχαν περάσει σ' ένα ευρύτερο κοινό, αν τα ερμήνευε μια πιο αναγνωρίσιμη φωνή. Δυστυχώς χάθηκαν μέσα στην πορεία του αδυσώπητου χρόνου κι ο δίσκος πια είναι απολύτως δυσεύρετος, ώστε να ελπίζει κανείς σε μια μελλοντική τους δικαίωση. Ανακαλύψτε τα.

(c) LP | Ανεξάρτητη παραγωγή / Απόλλων | 1987 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: