Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Δόμνα Σαμίου: Πασχαλιάτικα τραγούδια (1998/2008)

Η Δόμνα Σαμίου (1928-2012) υπήρξε μια σπουδαία θεραπαινίδα της ελληνικής παράδοσης έχοντας υπηρετήσει το παραδοσιακό μας τραγούδι με συνέπεια επί πέντε σχεδόν δεκαετίες είτε ως συστηματική μελετήτρια και μουσικολόγος, είτε και ως απλή ερμηνεύτρια μέσα από δεκάδες ηχογραφήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '60 ως το ξεκίνημα του νέου αιώνα. Η βαριά δισκογραφική της παρακαταθήκη μας έχει χαρίσει εξαιρετικές συλλογές παραδοσιακών τραγουδιών από κάθε γωνιά του ελληνισμού, ακόμη κι από τις χαμένες πατρίδες (Μ. Ασία, Πόντος) έχοντας την ξεχωριστή ικανότητα να προσαρμόζεται με φυσικότητα στο ξεχωριστό ύφος τραγουδιού του κάθε τόπου. 
Ένα μεγάλο κομμάτι της δισκογραφίας αυτής περιλαμβάνει θεματικούς κύκλους, όπως τα περίφημα "Αποκριάτικα" τραγούδια που κυκλοφόρησαν το 1994 και την ενέπλεξαν ακόμη και σε δικαστικές περιπέτειες από συντηρητικούς κύκλους που δεν μπορούσαν να αποδεχθούν ένα αυθεντικό κομμάτι της παράδοσής μας να αποδίδεται χωρίς ηθικολογικές αναστολές! 
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα "Πασχαλιάτικα" τραγούδια που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1998 από τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής "Δόμνα Σαμίου" σε δυο ενότητες με τους επιμέρους τίτλους: α) Τα τελετουργικά, β) Τα χορευτικά. Η δεύτερη από τις δυο αυτές ενότητες περιλαμβάνει χορευτικά τραγούδια του Πάσχα και της άνοιξης και διανεμήθηκε δωρεάν ως ανεξάρτητη έκδοση το 2008 από την εφημερίδα Το Βήμα σε πιο περιορισμένη εκδοχή με 16 συνολικά μέρη αντί των 22 της αρχικής έκδοσης. Έχουν περιληφθεί πάντως αντιπροσωπευτικά πασχαλιάτικα τραγούδια από πολλές περιοχές του ελληνισμού (Πελοπόννησος, Ρούμελη, Εύβοια, Ήπειρος, Θράκη, Πόντος, Μικρά Ασία, Κυκλάδες και Κρήτη). Τραγουδά η Δόμνα Σαμίου και μαζί της οι: Αντώνης Κυρίτσης, Θανάσης Μωραΐτης, Γιώργος Αμαραντίδης, Θεοπούλα Δοϊτσίδη, Λαμπριάνα Αγγούση, Ανδρέας Βαρβακάκης και χορωδία, ενώ περιλαμβάνονται και τρία οργανικά χορευτικά θέματα.


(c) CD | ΚΣΔΜΔΣ | 1998/2008 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: