Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Γιώργος Κόρος: Βυζαντινοί ύμνοι (2000)

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο έργο του εμβληματικού δεξιοτέχνη του παραδοσιακού βιολιού Γιώργου Κόρου (1923-2014), μιας τεράστιας μορφής της μουσικής μας με αχανή δισκογραφία από τα χρόνια των 78 στροφών δίπλα σε εκατοντάδες άλλους καλλιτέχνες, αλλά και με προσωπικές του δουλειές ως συνθέτη και ερμηνευτή του βιολιού. 
Δυο χρόνια μετά το δίσκο "Φωτογραφίες" (1998), όπου επιχείρησε μια πολύ όμορφη οργανική προσέγγιση στο "έντεχνο" κυρίως τραγούδι, ηχογράφησε ακόμη έναν πολύ ξεχωριστό οργανικό δίσκο, αυτή τη φορά με υλικό από το θησαυροφυλάκιο της βυζαντινής υμνογραφίας. Ο δίσκος έχει τον απλό τίτλο "Βυζαντινοί ύμνοι" και περιλαμβάνει δεκαεννιά αριστουργηματικές μελωδίες από αγαπημένους θρησκευτικούς ύμνους που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της ζωής του Χριστού, από τη Γέννηση ως τη Σταύρωση και την Ανάσταση. 
Η απόδοση των ύμνων είναι εξολοκλήρου οργανική κατά το πρότυπο της ανάλογης δουλειάς του Σταμάτη Σπανουδάκη ("Ω, γλυκύ μου έαρ", 1988) που είχε προηγηθεί. Εδώ ωστόσο έχουμε πολύ διαφορετικά ορχηστρικά ηχοχρώματα που πατούν στέρεα στη δημοτική μας παράδοση, όπως τα ενορχήστρωσε ο ίδιος ο Γιώργος Κόρος. Το δικό του βιολί έχει τη θέση κορυφαίου της ορχήστρας, η οποία συμπληρώνεται από κιθάρες, λαούτο, κανονάκι, κρουστά και πλήκτρα.

(c) CD | FM Records | 2000 | Πηγή: d58

3 σχόλια:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Καλή Ανάσταση και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

thouthou είπε...

Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, με υγεία.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ
ΖΑΓΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ