Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Γιώργος Κόρος: Φωτογραφίες (1998)

Πριν από 101 χρόνια, στις 19 Μαρτίου 1923, γεννήθηκε ο Γιώργος Κόρος (1923-2014), εμβληματική μορφή της λαϊκής μας μουσικής και μέγιστος δεξιοτέχνης του παραδοσιακού βιολιού. Ένας ακαταπόνητος εργάτης του ελληνικού τραγουδιού με τεράστιο όγκο ηχογραφήσεων ήδη από την εποχή των 78 στροφών δίπλα σε όλους τους μεγάλους συνθέτες κάθε εποχής, χωρίς να παραλείπει να μας δίνει κατά καιρούς και δικές του δημιουργίες στο χώρο του λαϊκού ή δημώδους τραγουδιού.
Το 1998 από τη Minos κυκλοφόρησε ο δίσκος "Φωτογραφίες" με δεκατέσσερις οργανικές ερμηνείες-έκπληξη του Γιώργου Κόρου, καθώς αυτή τη φορά διάλεξε υλικό από ένα μη οικείο για κείνον πεδίο, αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε αδόκιμα ως "έντεχνο" ελληνικό τραγούδι. Με πρωταγωνιστή λοιπόν το μαγικό βιολί του ακούμε, μαζί με δυο λαϊκές μελωδίες του Βασίλη Τσιτσάνη ("Αχάριστη") και του Γιώργου Μητσάκη ("Το δικό σου το μαράζι"), δώδεκα κλασικές μελωδίες των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Μάνου Λοΐζου και Θάνου Μικρούτσικου
Την προσεγμένη ενορχηστρωτική συνοδεία (και προγραμματισμό) επιμελήθηκε ο Γιάννης Κ. Ιωάννου παίζοντας συγχρόνως πιάνο, ακορντεόν και πλήκτρα. Έλαβαν επίσης μέρος o Δημήτρης Χριστοδούλου (μπουζούκι), ο Δημήτρης Μαργιολάς (μπουζούκι, μαντολίνο, τζουρά), ο Κώστας Νικολόπουλος (ακουστική, κλασική και δωδεκάχορδη κιθάρα), o Παναγιώτης Γεωργοτάς (μπάσο) και ο Γιάννης Σαρίκος (ντραμς), ενώ στα φωνητικά συμμετείχε η κόρη του μεγάλου σολίστα Κατερίνα Κόρου, στην οποία άλλωστε (όπως και στη γυναίκα του Ασήμω) αφιέρωσε τη συγκεκριμένη δουλειά.


(c) CD | Minos | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: