Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Μάνος Μουντάκης: Ο γυρισμός (1985)

Ο Μάνος Μουντάκης (γενν. 1955), γιος του μεγάλου Κρητικού λυράρη και συνθέτη Κώστα Μουντάκη (1926-1991), συνθέτης και τραγουδιστής κι ο ίδιος, πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1975 συμμετέχοντας ως ερμηνευτής στο δίσκο "Δόξα και θάνατος" του Βασίλη Δημητρίου και την επόμενη χρονιά στο δίσκο του πατέρα του "Αναφορά στον Καζαντζάκη", ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του '80 άρχισε να παρουσιάζει και προσωπικές του δουλειές κινούμενος πάντα στον οικείο κρητικό παραδοσιακό ήχο με μια πιο σύγχρονη ωστόσο οπτική ("Ο γυρισμός", "Λυρωδία", "'Εβγα ήλιε μου", "Οδύσσεια").
Το 1985 λοιπόν ο Μάνος Μουντάκης μας έδωσε την πρώτη συνθετική του εργασία με τίτλο "Ο γυρισμός", έναν κύκλο δέκα τραγουδιών και δύο οργανικών φινάλε σε κάθε πλευρά του δίσκου. Τα τραγούδια βασίζονται σε στίχους των Νίκου Στρατουδάκη, Ηλία Πολύδωρου και Μάριου Λαέρτη (από το θεατρικό του "Ο γυρισμός του Ζορμπά"), ενώ περιλαμβάνονται και τα μελοποιημένα ποιήματα "Θάλασσα" του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και "Παιδικό" του Κώστα Καρυωτάκη. Τραγουδά ο ίδιος και συμμετέχει (σε δυο τραγούδια) η Εύα Γρηγοράκη. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο συνθέτης με τη σύμπραξη του Ανδρέα Γλυνιά. Στην ορχήστρα, πέρα από τα καθαρά παραδοσιακά όργανα (λύρα, λαούτο, μαντολίνο), έχουν προστεθεί φλάουτο, μπάσο και κρουστά δίνοντας ένα ηχόχρωμα με δυναμική γραμμή στις παρυφές του ροκ.
Ο δίσκος εκδόθηκε από την ανεξάρτητη εταιρεία Δισκογραφικός Συνεταιρισμός Καλλιτεχνών. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης.
(c) LP | ΔΣΚ | 1985 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: