Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Μανώλης Ρασούλης: Ναι στο ναι και ναι στο όχι (1984)

Σαν σήμερα, πριν από 13 χρόνια, στις 5 Μαρτίου 2011, έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο στιχουργός και τραγουδιστής Μανώλης Ρασούλης (1945-2011), ο οποίος άφησε βαθύ στο στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι με τον ευρηματικό και πρωτότυπο έως προκλητικό στιχουργικό του λόγο που συχνά απέφερε και μερικές κοσμαγάπητες επιτυχίες μέσα από τις συνεργασίες του με τον Μάνο Λοΐζο, τον Νίκο Ξυδάκη, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Πέτρο Βαγιόπουλο κι αρκετούς ακόμη τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι οι πρώτες του δισκογραφικές καταγραφές στα μέσα της δεκαετίας του '70 ("Νέος Ερωτόκριτος", "Τα νέγρικα") μας τον συστήνουν σε ρόλο ερμηνευτή, πριν αρχίσει να ξεδιπλώνει το πηγαίο στιχουργικό του ταλέντο. Την ίδια εποχή άλλωστε πραγματοποιήθηκε και η ανέκδοτη ακόμη πρώτη εκτέλεση του κύκλου τραγουδιών "Γράμματα στην αγαπημένη" του Μάνου Λοΐζου σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, ο οποίος άλλωστε δεν ευτύχησε μιας επίσημης ηχογράφησης όσο ζούσε ο συνθέτης.
Το 1984 η Columbia εξέδωσε τον μοναδικό προσωπικό δίσκο του Μανώλη Ρασούλη με τίτλο "Ναι στο ναι και ναι στο όχι", όπου ο ίδιος εμφανίζεται με την τριπλή ιδιότητα του στιχουργού, του ερμηνευτή κι εν μέρει του συνθέτη. Πρόκειται για μια συλλογή δεκαπέντε ετερόκλητων ηχογραφήσεων που περιλαμβάνει και το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ποτέ ("Μες στη μικρή αγκάλη σου) γραμμένο το 1972 στο Λονδίνο με μουσική του Μάριου Στεφανόπουλου. Ακολούθησαν τρία τραγούδια από τη συνεργασία του με τον Νίκο Ξυδάκη, όλα γραμμένα πριν από την έκρηξη της "Εκδίκησης της γυφτιάς" (1978), ανάμεσα στα οποία και το εξαιρετικό "Στη ρωγμή του χρόνου" που έγινε πολύ γνωστότερο με τη μεταγενέστερη ερμηνεία του Νίκου Παπάζογλου. 
Ωστόσο οι κορυφαίες στιγμές του δίσκου είναι δυο ανέκδοτα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, το τρυφερό "Με φουρτουνιάζει ο έρωτας" και το δημώδες "Ένα πουλί θαλασσινό" που έχει στίχους του Βαγγέλη Γκούφα. Από τα πιο γνωστά τραγούδια της συλλογής το δημοφιλέστατο "Αχ, Ελλάδα σ' αγαπώ" σε μουσική της Βάσως Αλαγιάννη (στο δίσκο αποδίδεται στον ίδιο τον Ρασούλη), που επίσης έγινε αργότερα μεγάλο σουξέ από τον Νίκο Παπάζογλου. Το υπόλοιπο υλικό του δίσκου περιλαμβάνει τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, του Ανδρέα Μικρούτσικου και κάποια άλλα δημώδους ύφους, ακόμη κι ένα ελληνοποιημένο ινδικό!
Συμμετέχουν εξαιρετικοί μουσικοί, μεταξύ των οποίων και οι συνθέτες Νίκος Ξυδάκης (πιάνο), Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρα, μαντολίνο, λαούτο), Ευανθία Ρεμπούτσικα (βιολί), Πλούταρχος Ρεμπούτσικας (βιολοντσέλο). Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος. Στα φωνητικά συμμετέχει η αδελφή του στιχουργού Ανθή Κουφουδάκη.

(c) CD | EMI Columbia | 1984 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: