Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Γιώργος Ζαμπέτας, Στέλιος Ζαφειρίου: Ανωτάτη Ζαμπετική (2001)

Ο Γιώργος Ζαμπέτας ανήκει στην εκλεκτή εκείνη κατηγορία καλλιτεχνών που κατάφεραν να σπάσουν τα στεγανά του χρόνου και να κατακτήσουν μια ζηλευτή υστεροφημία μέσα από τις συνεχείς επανεκδόσεις των τραγουδιών τους, αλλά και τις αμέτρητες επανεκτελέσεις. Θυμίζω, για παράδειγμα, την ενδιαφέρουσα μεταθανάτια έκδοση του 2001 "Της αγάπης χρώματα" με ανέκδοτα τραγούδια του Ζαμπέτα ερμηνευμένα από τον Μανώλη Μητσιά.
Την ίδια λοιπόν χρονιά εκδόθηκε από τη Nitro Music άλλος ένας πρωτότυπος Ζαμπέτας με πρωτοβουλία του γιου του Μιχάλη σε συνεργασία με τον Χιώτη τραγουδοποιό Παντελή Αμπαζή που κυκλοφόρησε με τον χιουμοριστικά στομφώδη τίτλο "Ανωτάτη Ζαμπετική". Περιλαμβάνει ένδεκα τραγούδια σε στίχους του Αμπαζή βασισμένα σε ανέκδοτες μελωδίες του Γιώργου Ζαμπέτα. Κι επειδή ο Ζαμπέτας εδώ λειτουργεί ως ...σχολάρχης με τη βούλα, δυναμικό παρών δίνει ως "πρύτανης" της σχολής ο μεγάλος μπουζουξής Στέλιος Ζαφειρίου, παλιός άλλωστε συνεργάτης και μαθητής του Ζαμπέτα, ο οποίος επιμελήθηκε και την ενορχήστρωση και φυσικά είναι επικεφαλής της ορχήστρας με το μαγικό μπουζούκι του. 
Aπλές και στέρεες μελωδίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το θαυμάσιο "Τα μάτια σου τα όμορφα" με την αισθαντική ερμηνεία της Χριστιάνας. Όλα τα τραγούδια πάντως ζωντανεύουν μέσα από τις φιλότιμες ερμηνείες των "μαθητών" της ... Ανωτάτης Ζαμπετικής Σχολής, μιας πλειάδας δηλαδή παλιότερων και νέων ερμηνευτών που προέρχονται από διαφορετικά μουσικά πεδία. Εμφανίζονται λοιπόν κατά σειρά οι: Βασίλης Λέκκας, Χριστιάνα, Παντελής Θαλασσινός, Μιχάλης Δημητριάδης, Χρυσή Στεφανάκη, Παντελής Αμπαζής, Νίκος Δημητράτος, Λένα Αλκαίου, Γιάννης Ζουγανέλης και Κοσμάς Κοκόλης. Στο φινάλε ακούγεται το παλιότερο τραγούδι "Ο Τζακ Ο' Χάρα" (στίχοι του Άθα Αθάνα) που είχε ερμηνεύσει ο ίδιος ο συνθέτης, εδώ από τη φωνή του Μιχάλη Ζαμπέτα.

(c) CD | Nitro Music | 2001 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

thouthou είπε...

Δεν έπαιζε έτσι ο Ζαμπέτας. Άλλο κούρδισμα, καθαρό κοφτό παίξιμο.