Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Δήμος Μούτσης: Σκόρπια τραγούδια (1972-1978)

Η δεκαετία του '70 στάθηκε η πιο παραγωγική για τον Δήμο Μούτση. Ήταν η περίοδος που μας έδωσε το μεγαλύτερο όγκο του έργου του στη φόρμα του κύκλου τραγουδιών πλέον μέσα από επτά συνολικά προσωπικούς δίσκους 33 στροφών που κυκλοφόρησαν στο διάστημα 1971-1979. Οι πρώτοι τρεις ("Άγιος Φεβρουάριος", "Συνοικισμός Α", "Στροφές") εκδόθηκαν κατά την πρώτη τριετία 1971-1973 από τη Philips, όπου είχε ήδη μετακινηθεί, και στη συνέχεια ως το 1979, όταν επανήλθε στην Columbia, ηχογράφησε άλλους τρεις κύκλους τραγουδιών ("Μαρτυρίες", "Τετραλογία", "Δρομολόγιο"), ενώ στο ενδιάμεσο μας έδωσε και το θεατρικό δίσκο "Εργατική Συμφωνία" (1976).
Την ίδια περίοδο ο συνθέτης, έχοντας πλέον περιορίσει πολύ την παρουσίαση τραγουδιών του μέσω των 45 στροφών, έδωσε κάμποσα τραγούδια του σε προσωπικούς δίσκους διαφόρων τραγουδιστών, αρκετά από τα οποία ακούστηκαν πολύ εκείνη την εποχή, αν και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι είναι δικά του, μιας και πλέον η λάμψη των ερμηνευτών είχε αρχίσει να επισκιάζει την παρουσία των πραγματικών δημιουργών των τραγουδιών. 
Κατά την τριετία της Philips ο Μούτσης μας έδωσε μόλις ένα 45άρι με καινούργια τραγούδια του από τη συνεργασία του με τη Βίκυ Μοσχολιού. Κυκλοφόρησε το 1972 με τα τραγούδια: "Το ρούχο σου το θαλασσί", "Παναγιά μου Γρηγορούσα", αμφότερα σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Οι συμμετοχές του ωστόσο σε προσωπικούς δίσκους ερμηνευτών ήταν αρκετές, όλες για λογαριασμό των εταιρειών Columbia και Minos, πριν οι δυο αυτοί κολοσσοί ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ενιαίο σχήμα. Πρόκειται για τους δίσκους: Δήμητρα Γαλάνη"Λεπτομέρειες" (1975), Χάρις Αλεξίου"Αλεξίου 2" (1976), Κωστής Χρήστου'"Ενα πρωί" (1977), Λιζέττα Νικολάου"Το χαμόγελο της Λιζέττας" (1977), Άλκηστη Πρωτοψάλτη, "Απλά τραγούδια" (1977) και Δήμητρα Γαλάνη, "Μ' αγαπούσες θυμάμαι" (1978). 
Επισημαίνω ότι το πολύ γνωστό τραγούδι του συνθέτη "Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε" (από το δίσκο "Συνοικισμός Α") το βρίσκουμε και σε δυο επανεκτελέσεις, μία αγγλόφωνη με τον Ντέμη Ρούσο (από ηχογράφηση του 1974) κι άλλη μία με τη Λιζέττα Νικολάου από τον πολυσυλλεκτικό δίσκο "Αιγαίο μου" (1976). Επίσης σε δεύτερη εκτέλεση είναι και τα δυο τραγούδια που ερμήνευσε η Δήμητρα Γαλάνη στο δίσκο "Λεπτομέρειες" ("Αν είσαι εσύ", "Το κομοδίνο"), καθώς και άλλα τέσσερα από το δίσκο "Απλά τραγούδια" (1977) της Άλκηστης Πρωτοψάλτη ("Μην κάνεις πείσματα", "Δρόμο το δρόμο", "Δεν έχει πια ζωή", "Τούτο το βράδυ")
Στίχους στα πρωτότυπα από αυτά τα τραγούδια έγραψαν οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Ιατρόπουλος και Γιώργος Κανελλόπουλος.


(c) Philips, Impact, Columbia, Minos | 1972-1978 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Σε αυτήν την ενότητα θα μπορούσαν να ενταχθούν και τέσσερεις ηχογραφήσεις με επανεκτελέσεις με την Πρωτοψάλτη στα πρώτα της τραγούδια. Τα 2 ήταν μάλιστα με τα ίδια playback

Άαβας / d58 είπε...

Πολύ σωστά! Μου διέφυγε τελείως. Θα φροντίσω να διορθώσω το λάθος...