Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με το 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Η εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνου έχει καθιερωθεί από την Unesco, μετά από πρόταση της ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων, ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και γιορτάζεται απανταχού της γης με ποικίλες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον ποιητικό λόγο ως ζωτικό στοιχείο του ανθρώπινου πνεύματος και της ανθρώπινης ευαισθησίας.
Θα ήθελα λοιπόν να σταθούμε σήμερα σε μια υπέροχη πρωτοβουλία του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, το οποίο ετοίμασε μια ξεχωριστή μουσικοποιητική βραδιά με τίτλο "Γύρισε Χρυσή Κλωστή", η οποία θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Λυκείων της πόλης. Αντιγράφω το σχετικό δελτίο τύπου:
Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης διοργανώνει την εκδήλωση «Γύρισε  χρυσή κλωστή...». Πρόκειται για μουσικοθεατρική παρουσίαση παιδικών τραγουδιών σε στίχους Λέσβιων ποιητών και μουσική του καταξιωμένου μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κεντρικών Λυκείων.
Στίχοι λογοτεχνών και ποιητών όπως των Αργ. Εφταλιώτη, Δ. Νικορέντζου, Αν. Θωμόπουλου, Μάρως Ματθαίου, Χρ. Γελαγώτη, Βασ. Σταυρακέλλη, Ειρήνης Βαρβαρέσσου, Γιάννη Παπάνη, ντύθηκαν με τη μαγευτική μουσική του Νίκου Τσιριγώτη, για να μας ταξιδέψουν στον ονειρικό παιδικό κόσμο, κάνοντάς μας να θυμηθούμε, να ονειροπολήσουμε, να νοσταλγήσουμε και να βιώσουμε ένα όμορφο αλλά και διδακτικό παραμύθι που δεν έχει ηλικία. Και όλα αυτά ντυμένα με την εικαστική απεικόνιση της παιδικής και εφηβικής  ματιάς, τη δραματοποίηση και τη δημιουργία βίντεο γυρισμένα στον ονειρικό χώρο των Πηγών Κρατήγου, όπου η φύση αποκτά διαστάσεις παραμυθιού.
Στην παρουσίαση συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Χαλίκων, το 6ο Δημοτικό Σχολείο και η παιδική χορωδία Animato υπό τη διεύθυνση των κ.κ Νεκταρίας Λαγκαδινού και Νίκης Καρδακάρη.
Θα αναγνωσθούν μηνύματα καταξιωμένων ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως των καθηγητών Δ. Νικορέντζου και Στ. Φευγαλά, του σκηνοθέτη Αν. Θωμόπουλου και του μουσικού παραγωγού και συγγραφέα Αχιλλέα Θεοφίλου. Στα παιδιά θα μοιραστεί cd με ηχογραφημένα όλα τα τραγούδια.
Με πολύ μεράκι και ταλέντο μαθητές του Λυκείου με τη βοήθεια εκπαιδευτικών τους και την υπέροχη μουσική επένδυση του πολυτάλαντου Λέσβιου συνθέτη Νίκου Τσιριγώτη ετοίμασαν και μια σειρά βιντεσκοπημένων μουσικών παραμυθιών, μια ιδέα από τα οποία μπορείτε να πάρετε από τους παρακάτω συνδέσμους με τις ιστορίες "Ο διψασμένος και η νεράιδα" και "Η χρυσαφένια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: