Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Ο Λάκης Καρνέζης παίζει και τραγουδά Θεοδωράκη: Η συναυλία στο Όσλο, 1992 (2017)

Όπως έχουμε ήδη τονίσει, ο μεγάλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Λάκης Καρνέζης συνέδεσε στενά την πολύχρονη καριέρα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '60 συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις εμβληματικών του έργων, αλλά και σε αμέτρητες συναυλίες του συνθέτη ανά τον κόσμο. Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκουμέντο αυτής της συνεργασίας αποτυπώθηκε σε μια ζωντανή ηχογράφηση αποκλειστικά με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία εκδόθηκε σε δίσκο μόλις το 2017, αν και πρόκειται για πολύ παλιότερη συναυλία.
Ο δίσκος έχει τον τίτλο Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη - Συναυλία του Λάκη Καρνέζη στο Det Norske Teatret και περιλαμβάνει υλικό από μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε ο ήδη εγκατεστημένος στη Νορβηγία Έλληνας σολίστας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Όσλο στις 18 Ιανουαρίου 1992 μπροστά σε ένα πολυπληθές και ενθουσιώδες κοινό. Έχουν επιλεγεί 19 τραγούδια από το σύνολο της τραγουδοποιίας του συνθέτη, δηλαδή από τις αρχές του '60 ως τη δεκαετία του '80. Απόλυτος πρωταγωνιστής της συναυλίας ήταν ο Λάκης Καρνέζης με το μπουζούκι του έχοντας μάλιστα επωμιστεί και το ρόλο του βασικού ερμηνευτή. Τραγούδησαν επίσης (στα ελληνικά) οι Νορβηγοί Astrid Hellesen και Unn Vibeke Hol. Τον Έλληνα σολίστα συνόδευσαν οι Ronny Gellesten στην κιθάρα και Edvard Askeland στο μπάσο.
Ο Μίκης προλογίζοντας την έκδοση δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του σημειώνοντας: "Με τον Λάκη Καρνέζη ζήσαμε μια ολόκληρη ζωή γεμάτη μουσική. Σχεδόν σε όλα τα τραγούδια μου παίζει μπουζούκι με ένα τρόπο που σε μαγεύει. Ίσως ο πιο μεγάλος θαυμαστής του είμαι εγώ. Η φαντασία του, η τεχνική του μ' αυτή τη μοναδική πενιά που σου σχίζει την καρδιά, τον τοποθετούν ανάμεσα στους πιο πολύτιμους συνεργάτες μου. Η μουσική μου του χρωστά πολλά. Ειδικά για το CD πρέπει να πω ότι με ξάφνιασε όμορφα η ωραία φωνή της Astrid με την άψογη ελληνική της άρθρωση και τα φωτεινά φωνήεντα που μου θύμισαν άλλες κλασικές εποχές λαϊκών τραγουδιστών. Όσο για τη φωνή του Λάκη, είναι γνήσια, χωρίς πολλές φιοριτούρες και βγάζει μια βαθιά συγκίνηση. Το συστήνω σε όσους θέλουν να ακούσουν γνήσια μουσική".


(c) CD | Δίκτυο | 2017 | Πηγή: Δημ. Δημ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: