Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Μαρίζα Κωχ: Σ' αυτή την πόλη (1998)

Το πανέμορφο ξανθόμαλλο κορίτσι με τα θαλασσινά μάτια μεγαλωμένο στη Σαντορίνη από Γερμανό πατέρα που βρέθηκε στην Ελλάδα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, η εξαίσια ερμηνεύτρια του Νίκου Χουλιαρά, του Μάνου Λοΐζου, του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή, η χαρισματική τραγουδοποιός που έχτισε μια κολοσσιαία καριέρα εισάγοντας τον ροκ ήχο στις παραδοσιακές μας μελωδίες κι αργότερα μας σύστησε τον ποιητή Νίκο Καββαδία, πριν από τον Μικρούτσικο, αυτή που κάποια στιγμή αφιέρωσε ολοκληρωτικά τις δυνάμεις της στο παιδικό τραγούδι και δεν έπαψε ποτέ μέχρι σήμερα να είναι ενεργή και δημιουργική με πνεύμα ανοιχτό και βαθιά κοινωνικό και ανθρώπινο, συμπληρώνει σήμερα αισίως τα 80 της χρόνια, πάντα ακμαία κι έτοιμη να μας δροσίσει με φρέσκιες μουσικές ιδέες!
Η αγαπημένη Μαρίζα Κωχ (γενν. 14 Μαρτίου 1944) έχει σήμερα τα ογδοηκοστά της γενέθλια, αλλά φαίνεται πως ο χρόνος δεν κατάφερε ακόμη να κάμψει τη δημιουργική της ορμή, ενώ πολύ πρόσφατα (2022) έλαβε μέρος ως ερμηνεύτρια στο αδόκητο κύκνειο άσμα του Νότη Μαυρουδή με τίτλο "Οχτώ κρυφές μπαλάντες". Η ίδια έχει ήδη καλύψει μια μακρά δημιουργική διαδρομή άνω του μισού αιώνα χαρίζοντάς μας πληθώρα υπέροχων δικών της τραγουδιών. Μάλιστα το 1996 φρόντισε να εξασφαλίσει τη δισκογραφική της ανεξαρτησία ιδρύοντας την εταιρεία δίσκων Verso, όπου έκτοτε εκδίδει αποκλειστικά κάθε καινούργια της δουλειά.
Το 1998 λοιπόν από τη Verso η Μαρίζα Κωχ κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Σ' αυτή την πόλη" με δώδεκα τραγούδια αναδρομικού χαρακτήρα στοιχειοθετώντας έτσι ένα μικρό προσωπικό της πορτρέτο από τη δουλειά μιας δεκαετίας και συγκεκριμένα από το άλμπουμ "Εθνική Οδός" (1989) με ενδιάμεσους σταθμούς τους δίσκους "Διπλή βάρδια" (1992) και "Η Γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο" (1997) που υπήρξε και η παρθενική έκδοση της νεοσύστατης τότε δισκογραφικής της εταιρείας. Τα εννιά από τα δώδεκα τραγούδια έχουν μουσική και στίχους δικούς της, ενώ περιλαμβάνονται και τρία διασκευασμένα από την ίδια παραδοσιακά θέματα ("Άστρο της αυγής", "Σαν πας στα ξένα", "Σ' το 'πα και σ' το ξαναλέω")
Όλα τα τραγούδια αναβλύζουν αρώματα της ελληνικής παράδοσης που επισημαίνονται με έμφαση κι από την ανάλογη ενορχήστρωση. Η ίδια μάλιστα προσδιορίζει ακριβέστερα το στόχο αυτής της δουλειάς: "...Σ' αυτό το πορτρέτο διαλεξα τραγούδια μου από δίσκους που κυκλοφόρησαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Πιστεύω ότι το χρωστάω στα χιλιάδες παιδιά που γνώρισα και κοίταξα βαθιά μέσα στα μάτια, αλλά και στο παιδί που έχω μέσα στην καρδιά μου και δεν παρηγιέται παρά μόνο με το τραγούδι".

(c) CD | Verso | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: