Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Λάκης Καρνέζης, ο σολίστας: The Brilliant Bouzouki (1989)

Ο κορυφαίος αριστερόχειρας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Λάκης Καρνέζης με πολύχρονη λαμπρή καριέρα στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού εντός κι εκτός των συνόρων, σταθερός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη κατά τις γόνιμες δεκαετίες του '60 και '70 και συνοδοιπόρος του έτερου λαμπρού δεξιοτέχνη Κώστα Παπαδόπουλου, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1937 με μικρασιάτικη καταγωγή. Ξεκίνησε την επαγγελματική του δράση το 1954 πλάι στην Καίτη Γκρέυ και τον Λουκά Νταράλα, ενώ το 1955 πρωτομπήκε στο στούντιο ηχογραφώντας τραγούδια με τον Στέλιο Καζαντζίδη, με τον οποίο συμπορεύτηκε για αρκετά χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 άρχισε να συνθέτει και κάποια δικά του τραγούδια, πρώτα για τους λαϊκούς τραγουδιστές της εποχής (Καζαντζίδης, Λίδια, Ρεπάνης κλπ) κι αργότερα με νεότερες φωνές, όπως ο Σταμάτης Κόκοτας και η Δήμητρα Γαλάνη.
Ως δεξιοτέχνης του μπουζουκιού ο Λάκης Καρνέζης ταυτίστηκε με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τις αρχές του '60 και ήταν μαζί του για πολλά χρόνια τόσο στο στούντιο ως εκτελεστής των πιο σημαντικών του έργων, όσο και στις εκατοντάδες συναυλίες που έδωσε ο μεγάλος συνθέτης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1987 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Νορβηγία, όπου συνέχισε τη μουσική δραστηριότητα με ακατάπαυστους ρυθμούς συνεργαζόμενος μάλιστα και με Νορβηγούς μουσικούς υπηρετώντας σταθερά την ελληνική λαϊκή μουσική. 
Ένα καλό δείγμα της μουσικής δραστηριότητας του Λάκη Καρνέζη στη νέα του πατρίδα εκδόθηκε το 1989 στο Όσλο από τη δισκογραφική εταιρεία Hot Club Records με τίτλο The Brilliant Bouzouki of Lakis Karnezis. Περιλαμβάνει συνθέσεις παλιών λαϊκών δημιουργών, όπως ο Παναγιώτης Τούντας, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας και ο Γιώργος Λαύκας, επικεντρώνεται στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη (με τον απαραίτητο "Ζορμπά") και φτάνει ως τον Μάνο Λοΐζο, για να καταλήξει σε ένα δικό του τραγούδι. Τραγουδά ο ίδιος, ενώ η λιτή ενορχήστρωση περιορίζεται σε ένα οργανικό τρίο αποτελούμενο από μπουζούκι, κιθάρα και μπάσο. Τον πλαισιώνουν οι μουσικοί Ronny Gyllensten (κιθάρα) και Edvard Askeland (μπάσο).
(c) CD | Hot Club Records | 1989 | Πηγή: Βαγγέλης/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: