Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Σταύρος Ξαρχάκος: Αμόκ (1963/2007)

Χθες, μαζί με τη Μαρίζα Κωχ, είχε τα γενέθλιά του και ο Σταύρος Ξαρχάκος (γενν. 14 Μαρτίου 1939), ο οποίος συμπλήρωσε πλέον τα 85 χρόνια του παραμένοντας πάντα ενεργός και υπερδραστήριος ως ένας από τους τελευταίους της χρυσής γενιάς του '60 μαζί με λίγους ακόμη συνοδοιπόρους του, πριν απ' όλους τον αιωνόβιο πλέον Μίμη Πλέσσα (1924), αλλά και τον Γιώργο Κατσαρό (1934), τον Κώστα Χατζή (1936), τον Χρήστο Λεοντή (1940), τον Γιώργο Χατζηνάσιο (1942), τον Διονύση Σαββόπουλο (1944), τον Γιάννη Γλέζο (1944) και τον Λίνο Κόκοτο (1945), ενώ ήδη μας έχουν αποχαιρετήσει ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Νότης Μαυρουδής.
Για τον κορυφαίο συνθέτη και χαρισματικό τραγουδοποιό Σταύρο Ξαρχάκο έχουμε μιλήσει επανειλημμένα στις σελίδες του Δισκοβόλου, όπου φιλοξενείται το σύνολο σχεδόν της σπουδαίας δισκογραφίας του. Κι έχουμε ιδιαίτερα επισημάνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς του έχει σκηνικές αφορμές, δηλαδή το θέατρο και τον κινηματογράφο. Κι ακριβώς ένα ξεχασμένο τέτοιο διαμάντι του συνθέτη θέλω να αναδείξω σήμερα.
Το 1963 λοιπόν, δεύτερη χρονιά της ενεργού παρουσίας του συνθέτη στα μουσικά μας πράγματα, αφού την προηγούμενη χρονιά είχε ήδη δηλώσει την παρουσία του με τη μουσική για την ταινία "Το ταξίδι", αλλά και τα θεατρικά "Κόκκινα φανάρια", ο νεοφώτιστος συνθέτης ξανασυνεργάζεται με το σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο για λογαριασμό της Finos Film στη δραματική ταινία "Αμόκ" με πρωταγωνιστές τους Φλωρέτα Ζάννα, Λευτέρη Βουρνά, Τάκη Εμμανουήλ, Σπύρο Καλογήρου και Νίκη Τριανταφυλλίδη. Η μουσική της ταινίας συμπλέοντας με το σκοτεινό της θέμα (βιασμός γυναικών) αναγκαστικά παίρνει χαρακτήρα μελαγχολικό και ατμοσφαιρικό μέσα από μια σειρά αργόσυρτων οργανικών θεμάτων σε φόρμα adagio, όπου ανιχνεύεται και η μελωδία του μεγάλου τραγουδιού "Τα τρένα που φύγαν", το οποίο βέβαια προέκυψε αργότερα με στίχους του Βαγγέλη Γκούφα. Τη θαυμάσια αυτή μελαγχολική σουίτα διεκπεραιώνουν κορυφαίοι μουσικοί, μεταξύ των οποίων οι Σωτήρης Ταχιάτης (βιολοντσέλο), Βύρων Κολάσης (βιολί), Ανδρέας Ροδουσάκης (κοντραμπάσο), Γεράσιμος Μηλιαρέσης (κιθάρα), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι), αλλά και ο Δήμος Μούτσης παίζοντας φυσαρμόνικα, ενώ συμμετέχει και ορχήστρα εγχόρδων υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
Το πολύ ενδιαφέρον αυτό ολοκληρωμένο soundtrack του συνθέτη παρέμενε ανέκδοτο ως το 2007, όταν ο Ξαρχάκος είχε αρχίσει τη συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρεία Legend, όπου είχε την ευκαιρία να εκδώσει κι άλλες ανέκδοτες δουλειές του από το παρελθόν.

(c) CD | Legend | 2007 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: