Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Γιώργος Ζαμπέτας: Zambetas Concept With Adriatica (2004)

Kαι πάλι Γιώργος Ζαμπέτας. Και μάλιστα μεταθανάτιος, όπως οι δυο δίσκοι του 2001 που ήδη έχουμε δει στο Δισκοβόλο ("Της αγάπης χρώματα", "Ανωτάτη Ζαμπετική"). Αυτή τη φορά όμως έχουμε έναν τελείως διαφορετικό Ζαμπέτα. Ένα Ζαμπέτα "καλοντυμένο" και λόγιο, σχεδόν ...κλασικό! Πρόκειται για μια ευφάνταστη διασκευή γνωστών τραγουδιών του για κλασικίζουσα ορχήστρα με μουσικά "παιχνίδια" πάνω σε φόρμες της λόγιας μουσικής. Ακούστε, π.χ., την 3η παραλλαγή του τραγουδιού "Δεν έχει δρόμο να διαβώ" και συγκρίνετέ την με το 1ο μέρος του κοντσέρτου "Χειμώνας" (από τις "Τέσσερις Εποχές") του Βιβάλντι! 
Ο λόγος λοιπόν για μια εξαιρετική δουλειά βασισμένη στα τραγούδια του μεγάλου λαϊκού συνθέτη από το ελληνοαλβανικό μουσικό σχήμα Adriatica που είχε δημιουργήσει το 1994 ο Έλληνας ακορντεονίστας Αχιλλέας Παναγούλης με τον Αλβανό βιολονίστα Zeki Sulkuqui μαζί με τον Gjergji Mehilli ως δεύτερο βιολί και τον Sokol Chelani στο μπάσο. Ο δίσκος έχει τον τίτλο Zambetas Concept With Adriatica και κυκλοφόρησε από την FM Records το 2004 με καλλιτεχνική εποπτεία του συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού, ο οποίος είχε και την ιδέα αυτής της δουλειάς εκπληρώνοντας επιθυμία που του εξέφρασε ο ίδιος ο Ζαμπέτας πριν φύγει από τη ζωή. 
Ο Αλβανός πιανίστας Klement Marku έκανε τις διασκευές οκτώ επιλεγμένων τραγουδιών του Ζαμπέτα (Ο πιο καλός ο μαθητής, Τα δειλινά, Μάλιστα κύριε, Δεν έχει δρόμο να διαβώ, Τι γλυκό να σ' αγαπούν, Τι να φταίει, Πού πας χωρίς αγάπη, Σήκω χόρεψε συρτάκι), τα οποία ακούγονται σε μια μορφή ελεύθερης φαντασίας, κάποιες μάλιστα φορές και με παραλλαγές. Ένα ολοκληρωμένο έργο λοιπόν πάνω στον μουσικό κόσμο του λαϊκού συνθέτη, μία μεγάλη οργανική σουίτα διαρθρωμένη από επιμέρους θέματα ή παραλλαγές και ενορχηστρωμένη για δυο βιολιά, φλάουτο, κλασική κιθάρα, σαντούρι, πιάνο και μπάσο. Αξίζει να το ακούσουμε.

(c) CD | FM Records | 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: