Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: 90 χρόνια..., ένα μικρό πορτρέτο

Πριν από δύο ημέρες συμπλήρωσε τα 90 χρόνια ζωής ο δημοφιλής συνθέτης, μαέστρος και σαξοφωνίστας Γιώργος Κατσαρός, ο οποίος γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1934 στην Κέρκυρα κι από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έχει συνεχή παρουσία στα μουσικά μας πράγματα μέχρι τα πολύ πρόσφατα χρόνια συμπληρώνοντας πάνω από έξι δεκαετίες συνθετικής και μουσικής δραστηριότητας που τον έκαναν εξαιρετικά δημοφιλή τόσο με τα εκατοντάδες κοσμαγάπητα τραγούδια του, κυρίως στο χώρο του ελαφρολαϊκού ήχου, όσο και με τις ζωντανές του εμφανίσεις εντός, αλλά κι εκτός Ελλάδας.
Από τα μέσα της δεκαετίας του '60, αρχικά μέσα από τον κινηματογράφο, αλλά και τις 45 στροφές, και στη συνέχεια μέσα από την καταιγιστική δισκογραφική του δραστηριότητα, έχει ηχογραφήσει αμέτρητα τραγούδια συνεργαζόμενος σχεδόν αποκλειστικά με τον στιχουργό Πυθαγόρα και με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως: Μαρινέλλα, Πάνος Γαβαλάς, Βίκυ Μοσχολιού, Τόλης Βοσκόπουλος, Γιάννης Πάριος, Δούκισσα, Γιάννης Καλατζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Λίτσα Διαμάντη, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Δημήτρης Μητροπάνος, Χριστιάνα, Λίτσα Σακελλαρίου, Τζένη Βάνου, Αλέκα Κανελλίδου, Λευτέρης Μυτιληναίος, Κωστής Χρήστου και πολλοί άλλοι. Η σύνθεση του ύμνου της χούντας των Συνταγματαρχών αποτελεί μια μελανή στιγμή της καριέρας του, η οποία πάντως έφτασε στην κορύφωσή της κατά την πενταετία 1970-1974 με τις εμβληματικές επιτυχίες που γνώρισαν τρία τραγούδια του ερμηνευμένα από τον Γιάννη Καλατζή ("Ο επιπόλαιος", "Κυρά Γιώργαινα", "Ο Σταμούλης ο λοχίας"), καθώς και το πολυτραγουδισμένο "Πάμε για ύπνο Κατερίνα" με τις φωνές του Γιάννη Πουλόπουλου, αλλά και του Γιάννη Πάριου, ενώ το 1974 ήταν ο συνθέτης που έγραψε το τραγούδι "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου" με τη φωνή της Μαρινέλλας για την πρώτη ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ της Eurovision.
Ως αφιέρωμα λοιπόν στα γενέθλια του συνθέτη έφτιαξα μια μικρή ανθολογία με χαρακτηριστικές του στιγμές από τη γόνιμη δεκαετία 1964-1974, όταν και ο ίδιος κατάφερε να καταξιωθεί στο ευρύ κοινό με μερικές δεκάδες τραγουδιών ευρείας δημοτικότητας. Επέλεξα λοιπόν 20 συνολικά τραγούδια δομημένα σε χρονολογική κατάταξη, ώστε να δηλώνουν έμμεσα και την εξέλιξη του ύφους του συνθέτη από τον λαϊκό προς τον ελαφρολαϊκό ήχο. Η αρχή έγινε με το περίφημο "Κάθε λιμάνι και καημός" που τραγούδησε ο Πάνος Γαβαλάς για την ταινία "Το κάθαρμα" (1963) πριν κυκλοφορήσει σε δισκάκι 45 στροφών. Ακολούθησαν πολλά λαϊκά τραγούδια με τις φωνές της Μαρινέλλας και της Βίκυς Μοσχολιού, πριν φτάσουμε στα μεγάλα σουξέ των αρχών του '70 που προαναφέραμε με τις φωνές του Γιάννη Καλατζή και του Γιάννη Πουλόπουλου. Το 1973 κυκλοφόρησε ο σημαντικός κύκλος τραγουδιών του "Ο δρόμος για τα Κύθηρα" σε στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μητροπάνο και τη Χριστιάνα, ενώ το 1974 ο κύκλος "Δεκατρείς περιπτώσεις" με ερμηνευτές τον Γιάννη Καλατζή και τη Λίτσα Διαμάντη, καθώς και ο κύκλος "Ο κάμπος" με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη. Απ' όλους αυτούς τους αξιόλογους δίσκους έχουν επιλεγεί φυσικά οι καλύτερες στιγμές, κυρίως τραγούδια λυρικής και μελωδικής διάθεσης. Έχουν επιλεγεί επίσης τραγούδια με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Πάριο και τη Λίτσα Σακελλαρίου.


(c) Philips, Columbia, Odeon, Minos, Lyra | 1964-1974 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: