Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Γιώργος Κόρος, Ανδρέας Τσαούσης: Βουνίσια και καμπίσια (1973)

Όπως λέγαμε και χθες, ο μεγάλος λαϊκός βιολιστής Γιώργος Κόρος μάς έχει δώσει κατά καιρούς και δικές του συνθέσεις, πολλές από τις οποίες κινούνταν στο παραδοσιακό χρώμα του δημώδους ήχου πατώντας πάνω σε προϋπάρχοντες δημοτικούς δρόμους με την προσθήκη πρωτότυπων στίχων. Η πιο χαρακτηριστική ολοκληρωμένη δουλειά του στο συγκεκριμένο πεδίο εκδόθηκε το 1973 από τη Margophone, θυγατρική εταιρεία της Minos, με τίτλο "Βουνίσια και καμπίσια".
Στο δίσκο περιλαμβάνονται δώδεκα τραγούδια δημώδους ύφους με ηχοχρώματα της στεργιανής Ελλάδας. Τα ερμηνεύει μια θρυλική μορφή του δημοτικού μας τραγουδιού, ο ρουμελιώτης τραγουδιστής Ανδρέας Τσαούσης (1925-2021), ο οποίος από τα μέσα της δεκαετίας του '50 και για πέντε σχεδόν δεκαετίες έχτισε τον προσωπικό του μύθο τραγουδώντας κυρίως στην επαρχία και στα παραδοσιακά πανηγύρια με επίκεντρο της περιοχές της Βοιωτίας, της Φωκίδας και της Φθιώτιδας. Διέθετε ογκώδη και επιβλητική φωνή που τον έκανε ακαταμάχητο ερμηνευτή κυρίως για το ρουμελιώτικο τραγούδι, όπου και στήριξε τη μεγάλη του καριέρα. Ιδού μερικές από τις ιστορικές ηχογραφήσεις του: Ποιος είδε τέτοιο θαύμασμα, Θα αλλάξω σπίτι και θαρθώ, Πατέρα μας μεγάλωσες, Καινούργιοι δρόμοι, Πώς περάσανε τα χρόνια, Εκεί ψηλά στον Παρνασσό, Θα πάρω δρόμο μακρινό, Κανείς γιατρός δεν μπόρεσε, Πανάθεμά σας βάσανα και πολλά άλλα.
Ο δίσκος "Βουνίσια και καμπίσια" του Γιώργου Κόρου υπήρξε ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός δίσκος του Ανδρέα Τσαούση και η δουλειά που τον καθιέρωσε. Περιέχει ηχογραφήσεις που είχαν ήδη κυκλοφορήσει στις 45 στροφές κατά το διάστημα 1969-1972. Ξεχώρισαν τα τραγούδια: Βασανισμένε άνθρωπε, Κορμί μου πώς κατάντησες, Πήρα το διαβατήριο, Ο εργένης. Συνοδεύει η δημώδης ορχήστρα του Γιώργου Κόρου με το κλαρίνο του Γιώργου Μπαλατσού σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

(c) CD | Minos/Margophone | 1973 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: