Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Άκος Δασκαλόπουλος: Μικρό πορτρέτο (1962-1976)

Στις 23 Μαρτίου 1937 γεννήθηκε ο στιχουργός και ποιητής Άκος (Κυριάκος) Δασκαλόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πρόωρα στις 25 Φεβρουαρίου 1998, μόλις στα 61 χρόνια του, έχοντας αφήσει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη στίχων για μερικά από τα πιο αγαπημένα και πολυακουσμένα ελληνικά τραγούδια κυρίως κατά τις δεκαετίες του '60 και '70 συνεργαζόμενος με τους περισσότερους και σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, όπως: Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Σπανός, Λίνος Κόκοτος, Γιάννης Γλέζος, Μιχάλης Τερζής και άλλοι.
Παρόλο που ο Δασκαλόπουλος μάς είναι οικείος πρωτίστως για το στιχουργικό του έργο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η ευρύτερη πνευματική του δραστηριότητα, ιδιαίτερα στο χώρο της ποίησης, όπου μας έχει δώσει μια σειρά αξιόλογων ποιητικών συλλογών: Το σχήμα της απουσίας (1962), Το φύλλωμα (1970), Ερημονήσι (1976) και Διασκεδαστικός υλισμός (1991), αλλά και κάποια θεατρικά κείμενα και μεταφράσεις ξένων ποιητών, ενώ είχε δραστηριότητα και στο εκδοτικό πεδίο με την έκδοση του βραχύβιου περιοδικού Απρόοπτο στα τέλη του 1970.
Η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του Άκου Δασκαλόπουλου σημειώθηκε το 1962 με το κλασικό λαϊκό τραγούδι "Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά" σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη από τη θεατρική παράσταση "Όμορφη πόλη". Μετά από ένα κενό μεσοδιάστημα τον βρίσκουμε το 1965 να συνεργάζεται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στα τραγούδια της ταινίας "No, mister Johnson" και στη συνέχεια έντονα ενεργό στο νεοκυματικό περιβάλλον με δεκάδες τραγούδια του που κυκλοφόρησαν από τη Lyra, κυρίως με μουσική του Μίμη Πλέσσα και βασικό ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο. Οι πρώτοι ολοκληρωμένοι κύκλοι τραγουδιών αποκλειστικά με δικούς του στίχους ήταν η "Γύφτισσα μέρα" (1970) του Γιώργου Κοντογιώργου και ο "Κήπος" (1971) του Λίνου Κόκοτου. Ακολούθησαν επίσης οι δίσκοι "Του έρωτα τ' αντάρτη" (1974) των Αμάραντου Αμαραντίδη και Μιχάλη Τερζή, καθώς και οι "Ζωγραφιές απ' τον Θεόφιλο" (1976) του Νότη Μαυρουδή
Με αραιότερους ρυθμούς συνέχισε να δίνει το παρών του και στις επόμενες δύο δεκαετίες, αλλά θεωρώ ότι το διάστημα 1962-1976 αποτελεί την περίοδο της μεγάλης του ακμής και γιαυτό στο μικρό αντιπροσωπευτικό πορτρέτο του στιχουργού που ετοίμασα, περιορίστηκα σε μια ενδεικτική σταχυολόγηση τραγουδιών από τη συγκεκριμένη περίοδο. Τα 24 τραγούδια που στοιχειοθετούν αυτό το μικρό πορτέτο του Άκου Δασκαλόπουλου είναι όλα από τα πιο αγαπημένα του ελληνικού πενταγράμμου κι ευτύχησαν να τραγουδηθούν από μεγάλους ερμηνευτές στην καλύτερη στιγμή της φωνητικής τους ακμής. Ιδού τα ονόματα: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Δούκισσα, Γιάννης Πουλόπουλος, Αρλέτα, Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης, Πόπη Αστεριάδη, Μαρινέλλα, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Καλατζής, Άννα Βίσση, Αλεξάνδρα.


(c) EMI Columbia, Lyra, Minos | 1962-1976 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: