Σαν σήμερα, πριν από 60 ακριβώς χρόνια, στις 27 Μαρτίου 1964 έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο ποιητής και αγωνιστής Φώτης Αγγουλές (1911-1964), κατά κόσμον Φώτης Χονδρουλάκης, ο λεγόμενος και ποιητής της προσφυγιάς, αφού κι ο ίδιος έζησε την απάνθρωπη αυτή εμπειρία, καθώς γεννήθηκε στον Τσεσμέ της Μ. Ασίας, αλλά μετά την Καταστροφή βρέθηκε πρόσφυγας στη Χίο, όπου και ξεκίνησε τις πρώτες ποιητικές του απόπειρες εργαζόμενος ως τυπογράφος και δημοσιογράφος, ενώ αργότερα στρατολογήθηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε τα δημοσιογραφικά και ποιητικά του ενδιαφέροντα και τελικά πέθανε από τις κακουχίες το 1964 σε ηλικία 53 μόλις ετών.
Η έντονα αγωνιστική ποιητική γραφή του Φώτη Αγγουλέ πλημμυρισμένη με μια διάχυτη λυρική διάθεση γνώρισε μάλλον απροσδόκητη απήχηση στο χώρο της μελοποιημένης ποίησης στα μεταπολιτευτικά χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μεγάλη σειρά μελοποιήσεων βασισμένων στο έργο του αρχής γενομένης το 1977 από τον Πάνο Τζαβέλλα με το δίσκο "Πορεία μες στη νύχτα", ενώ με τον ίδιο τίτλο και την ίδια χρονιά (με αναθεωρημένη επανέκδοση το 1981) και ο Θωμάς Μπακαλάκος καταπιάστηκε με τον ποιητή. Την καλύτερη πάντως και πιο εκτενή μουσική προσέγγιση στο ποιητικό έργο του Φώτη Αγγουλέ αποτελεί ο κύκλος "14 Τραγούδια" (1979) του Πάνου Τριανταφυλλίδη με έξι μελοποιημένα ποιήματα, ανάμεσα στα οποία το υπέροχο "Μείνε". Το 1983 επίσης ο Παράσχος Μανιάτης μελοποίησε άλλα πέντε ποιήματα του Αγγουλέ στο δίσκο "Νοσταλγία", ενώ μεμονωμένα ποιήματά του βρίσκουμε διάσπαρτα σε αρκετές άλλες δισκογραφικές δουλειές με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, του Μιχάλη Τερζή, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Βασίλη Παπανικολάου, του Παντελή Θαλασσινού και του Πάρι Περυσινάκη.
Από την ενδιαφέρουσα λοιπόν αυτή μελοποιητική παραγωγή έφτιαξα ένα αντιπροσωπευτικό μουσικό πορτρέτο του ποιητή με είκοσι τραγούδια, τα περισσότερα γραμμένα σε λυρικό ύφος, φροντίζοντας να καλύπτεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα του έργου του και γιαυτό, παρόλο που πολλά ποιήματά του (π.χ. "Νανούρισμα") εμφανίζουν πολλαπλές μελοποιήσεις, απέφυγα να συμπεριλάβω κάποιο ποίημα περισσότερες από μία φορές. Τα ερμηνεύουν κυρίως νέες και διόλου εμπορικές ή φθαρμένες γυναικείες φωνές, όπως: Νατάσσα Παπαδοπούλου, Ηρώ Κουτούβαλη, Σοφία Μιχαηλίδου, Χαρούλα Καβουρματσίδη, Λίλα Αδαμάκη, δίπλα σε πιο γνωστά ονόματα, όπως: Γιώργος Ζωγράφος, Πάνος Τζαβέλλας, Θωμάς Μπακαλάκος, Λιζέττα Νικολάου, Παντελής Θαλασσινός και Παντελής Θεοχαρίδης.
(c) Sonora, Minos, EMI, Telesila, PM, Lyra, MBI | 1977-2005 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου