Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Johann Sebastian Bach: Καντάτα του κυνηγιού, BWV 208 (TELDEC/1963)

Στις 31 Μαρτίου 1685, πριν από 239 δηλαδή χρόνια ακριβώς, γεννήθηκε μία από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυίες όλων των εποχών, κατά πολλούς μάλιστα η κορυφαία όλων, ο Γερμανός συνθέτης και οργανίστας Johann Sebastian Bach (1685-1750), ο λεγόμενος και Μεγάλος Κάντορας, εκλεκτό τέκνο μεγάλης μουσικής οικογένειας που μας χάρισε κι άλλους σπουδαίους συνθέτες, ένας υποδειγματικός δημιουργός απόλυτα αφοσιωμένος σε όλη τη ζωή του στη μουσική δημιουργία, η οποία είναι ογκωδέστατη, καθώς υπερβαίνει τους χίλιους τίτλους με συνθέσεις που κάποιες φορές ξεπερνούν σε διάρκεια τις δύο ώρες! 
Μέσα στο τεράστιο και πολυποίκιλο αυτό έργο ξεχωριστή θέση έχουν οι φωνητικές του συνθέσεις (ορατόρια, καντάτες, μοτέτα), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει θρησκευτικό περιεχόμενο. Ειδικότερα οι καντάτες του Μπαχ είναι ένας ευρύτατος κύκλος συνθέσεων που ξεπερνούν τις 200! Πρόκειται για συνθέσεις μεσαίας διάρκειας με εναλλασσόμενα μέρη (ρετσιτατίβα, άριες, χορωδιακά και οργανικά μέρη) με θεματολογία αντλημένη κατά κανόνα από μικρά βιβλικά επεισόδια.
Στο μεγάλο αυτό corpus, εκτός από τις θρησκευτικές καντάτες, βρίσκουμε και μια μικρότερη κατηγορία αποτελούμενη από κοσμικές καντάτες, των οποίων η θεματολία έχει αντληθεί είτε από την αρχαία μυθολογία, είτε και από τη ζωή των διαφόρων ευγενών, τους οποίους υπηρέτησε κατά καιρούς ο συνθέτης. Μια τέτοια καντάτα είναι και η επονομομαζόμενη "Καντάτα του Κυνηγιού" που φέρει τον αριθμό καταλόγου BWV 208 και γράφτηκε το 1713 για τα γενέθλια του Δούκα Christian zu Saxe-Weissenfels πάνω σε κείμενο του αυλικού ποιητή Salomon Franck. Το θέμα της καντάτας αναφέρεται στον μυθικό ήρωα Ενδυμίωνα και στον σφοδρό έρωτα που ενέπνευσε στη θεά του κυνηγιού Άρτεμη. Το έργο αναπτύσσεται σε 15 μέρη με συνεχείς αφηγηματικές γέφυρες (recitativi) ανάμεσα στις υπέροχες ερωτικές άριες που αποδίδουν μια σοπράνο (στο ρόλο της Άρτεμης), ένας τενόρος (ως Ενδυμίων) κι ένας μπάσος (ως Πάνας).
Η ηχογράφηση που σας παρουσιάζω έγινε στις αρχές της δεκαετίας του '60 με την Ορχήστρα Δωματίου του Άμστερνταμ που διευθύνει ο Ολλανδός μαέστρος Andre Rieu*. Συμμετέχει η Χορωδία Μοντεβέρντι του Αμβούργου και οι σολίστες: Erna Spoorenberg (σοπράνο), Tom Brand (τενόρος) και Jaqgues Villisech (μπάσος). Στην ορχήστρα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι σπουδαίοι σολίστες Franz Bruggen (φλάουτο με ράμφος) και Gustav Leonhardt (τσέμπαλο).
(c) LP | Teldec | 1963 | Πηγή: d58

* Πρόκειται για τον πατέρα του γνωστού βιολονίστα. Ο Ολλανδός μαέστρος Andre Rieu γεννήθηκε το 1917 στο Haarlem και πέθανε το 1992 στο Άμστερνταμ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή εδώ ο Andre Rieu είναι 14 ετών;!

Άαβας / d58 είπε...

Πρόκειται για τον Andre (Andries) Rieu, πατέρα του γνωστού βιολονίστα (1917-1992).