Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Φατμέ, Νίκος Πορτοκάλογλου: Ψέματα (1983)

Πρωταπριλιά σήμερα κι αναζητώντας υλικό κατάλληλο για τη μέρα που επιτρέπει τα αθώα ψεματάκια διάλεξα ένα δίσκο που δεν το κρύβει ότι ...λέει ψέματα! Το λέει δηλαδή φαρδιά πλατιά με τον τίτλο του κιόλας: "Ψέματα"! Και δεν είναι βέβαια άλλος από ένα παλιό δίσκο του Νίκου Πορτοκάλογλου που μας γυρίζει πολύ πίσω, στο 1983 και στα χρόνια των Φατμέ (Νίκος Πορτοκάλογλου, Οδυσσέας Τσάκαλος, Μιχάλης Μουστάκης, Μίμης Ντούτσουλης, Δημήτρης Καλατζής), όταν κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ η δεύτερη προσωπική δουλειά του πολύ αξιόλογου αυτού ροκ συγκροτήματος που πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1981.
"Ψέματα" λοιπόν μας φωνάζει ξεδιάντροπα ο επικεφαλής των Φατμέ διευκρινίζοντας: "Φωνάζω ψέματα θα πει πάω κόντρα στην πραγματικότητα κι αυτή η παράλογη επανάσταση άλλοτε σώζει κι άλλοτε σκοτώνει - μη γελάς, δεν κάνω πλάκα. Εμένα, ας πούμε, σε κάτι τέτοιες κρίσεις μού βγαίνουνε τραγούδια σαν ψέματα κι αυτά είναι που μου δίνουν τη δύναμη να γυρίσω πίσω σ' αυτήν που περιμένει πάντα εδώ έτσι γλυκιά κι ανελέητη...".
Μπορεί ο Πορτοκάλογλου να τα βλέπει όλα αυτά σαν ψέματα, αλλά μέσα από τέτοια ψέματα αναδύεται μια μεγάλη αλήθεια: Γιατί ακούγοντας τραγούδια που ξεπετάχτηκαν απ' αυτό το δίσκο, όπως "Πάλκο", "Πάντα μετρημένος", "Σαββάτο βράδυ", "Όνειρο για δύο" και - τι ειρωνεία! - "Ψέματα", σκέφτεσαι σίγουρα ότι εδώ μέσα κρύβεται ένας σπουδαίος τραγουδοποιός κι αυτό ήρθε ο χρόνος που ακολούθησε, για να το αποδείξει πανηγυρικά!

(c) LP | EMI | 1983 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: