Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γιώργος Σφυρίδης: Περι-ΘΩΡΙΟ (2002)

Λέγαμε χθες ότι στην "παράλληλη δισκογραφία" του Νίκου Παπάζογλου ο δίσκος "Περι-Θώριο" του Γιώργου Σφυρίδη είχε προνομιακή αντιμετώπιση με τρία επιλεγμένα τραγούδια. Ο λόγος ήταν ότι πρόκειται για μια παραγωγή του ίδιου του Παπάζογλου από την ετικέτα Στρογγυλοί Δίσκοι που διατηρούσε στη Θεσσαλονίκη, όπου άλλωστε στεγάστηκαν δεκάδες άλλες παραγωγές της λεγόμενης Σχολής της Θεσσαλονίκης.
Ο δίσκος "Περι-Θώριο" λοιπόν αποτελεί και τη μοναδική παρουσία του Γιώργου Σφυρίδη στην ελληνική δισκογραφία. Άλλωστε ο συνθέτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964 και τελείωσε τη φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ, δεν ζει καν στην Ελλάδα, αφού από το 1989 είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Βερολίνο, όπου και δραστηριοπoιείται μουσικά με το πολυεθνικό συγκρότημα Cornucopia.
Για το συγκεκριμένο δίσκο επέλεξε ποιητικά κείμενα, για να τα ντύσει με τη μουσική του. Έχουμε λοιπόν ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη, του Γιάννη Σκαρίμπα, του Τάκη Βαρβιτσιώτη, του Γιώργου Ιωάννου, του Αλέξανδρου Μπάρα, του Θωμά Κοροβίνη, του Λάζαρου Κοζάρη, του Σίμου Ιωαννίδη και των Τούρκων Imbrahim Karaca και Taner Akyol. Υπάρχει επίσης και το παραδοσιακό ρουμάνικο τραγούδι "Inghetatai Dunarea"
Βασική ερμηνεύτρια του δίσκου είναι η Μαρία Θωίδου, ενώ ο Νίκος Παπάζογλου ερμηνεύει τρία τραγούδια. Ο Τούρκος μουσικός Taner Akyol ερμηνεύει ο ίδιος τις συνθέσεις του. Στα φωνητικά συμμετέχει επίσης και ο ίδιος ο συνθέτης. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και στη Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα ηχεί άκρως ενδιαφέρον με μια αίσθηση πειραματισμού μέσα από μια πανσπερμία ανατολίτικων ηχοχρωμάτων και αυτοσχεδιασμών.


(c) CD | Lyra | 2002 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: