Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Βασίλης Δημητρίου: Σεργιάνι στον παράδεισο (1976)

Μιας και αναφερθήκαμε χθες στην "έντεχνη" περίοδο της μεγάλης λαϊκής ερμηνεύτριας Σωτηρίας Μπέλλου, ευκαιρία σήμερα να σταθούμε σε άλλη μια συμμετοχή της σε ανάλογης φύσης υλικό, το δίσκο "Σεργιάνι στον παράδεισο" του καλού συνθέτη Βασίλη Δημητρίου, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου 1945, κι έφυγε από τη ζωή το 2015. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1976 από τη Lyra και αποτελεί την τρίτη δισκογραφική του κατάθεση μετά τους θεατρικής προέλευσης κύκλους τραγουδιών "Ω, τι κόσμος μπαμπά" (1974) και "Δόξα και θάνατος" (1975). 
Πρόκειται για έναν κύκλο ένδεκα συνολικά τραγουδιών γραμμένο σε καθαρό λαϊκό ύφος πάνω σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, από τη χρυσή εποχή του μεγάλου στιχουργού. Ο ίδιος μάλιστα στο εσώφυλλο του δίσκου επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κύκλος αποτελεί την ολοκλήρωση μιας στιχουργικής αναζήτησης για το χαμένο κόσμο της Σμύρνης που τον απασχόλησε για μακρά περίοδο της ζωής του.
 Παρόλο που τα τραγούδια δε γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, ασφαλώς κι αξίζουν τη προσοχή για τις στέρεες μελωδίες τους και τις ωραίες ερμηνείες. Δίπλα στη Σωτηρία Μπέλλου εμφανίζονται ο Γιάννης Μπογδάνος και η Έλενα Κωστή. Θα ξεχώριζα ίσως λίγο παραπάνω τα τραγούδια: "Ο κόσμος είναι σαν μπαξές", "Σμύρνη Κωνσταντινούπολη", "Το πιτσιρικάκι" και "Οι φιλίες του στρατού".

(c) CD | Lyra | 1976 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: