Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Γιάννης Φέρτης (1938-2024)

Έφυγε χθες από τη ζωή ο εκλεκτός ηθοποιός Γιάννης Φέρτης (1938-2024), απόφοιτος της περίφημης σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν κι ένας από τους πιο ταλαντούχους ζεν πρεμιέ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου κατά τη δεκαετία του '60, με κορυφαία κινηματογραφική του εμφάνιση το 1962 στην "Ηλέκτρα" του Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ συνέχισε να δίνει το παρών στη μεγάλη οθόνη ακόμη και στην περίοδο του λεγόμενου Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου
Ωστόσο το κύριο ενδιαφέρον του ήταν εντοπισμένο στο θέατρο, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1959, ενώ αργότερα με το δικό του θίασο (μαζί με τη σύζυγό του Ξένια Καλογεροπούλου) εντρύφησε και στο κλασικό ρεπερτόριο με ξεχωριστή επιτυχία ως τα πολύ πρόσφατα χρόνια, καθώς το 2017 εμφανίστηκε στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση "Άλκηστις" του Ευριπίδη, την οποία έτυχε να παρακολουθήσω και προσωπικά.
Ο Φέρτης διέθετε μια από τις πιο εκφραστικές φωνές του ελληνικού θεάτρου κι αυτό τον έκανε κατάλληλο ως αφηγητή, αλλά ακόμη και ως τραγουδιστή. Με το διπλό αυτό ρόλο καταγράφονται αρκετές ηχογραφήσεις του στην ελληνική δισκογραφία. Κατά το διάστημα 1963-1967 ηχογράφησε μια σειρά παιδικών δίσκων (Η Κοκκινοσκουφίτσα, Τα Τρία Γουρουνάκια, Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι, Από την ελληνική μυθολογία). Το 1969 ο Γιάννης Μαρκόπουλος τον αξιοποίησε ως αφηγητή στην εισαγωγή του έργου "Ήλιος ο πρώτος". Ακολούθησε μια πολύχρονη συνεργασία με τον Γιάννη Σπανό, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να αναδείξει και τα ερμηνευτικά του προσόντα με τους σκηνικούς δίσκους "Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες" (1970), "Εκείνο το καλοκαίρι" (1971), "Ο Μορμόλης" (1974). Το 1972 είχε μια μικρή συμμετοχή στο τραγούδι "Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω" από η "Μικρά Ασία" του Απόστολου Καλδάρα, όπως και το 1998, όταν ο Ηλίας Ανδριόπουλος αξιοποίησε τη φωνή του ηθοποιού στο αφηγηματικό ιντερμέδιο του "Τραγουδιού του παλιού καιρού" από το δίσκο "Αργοναύτες", ενώ και πάλι ως αφηγητής έλαβε μέρος και στα "Υακίνθεια" (2001) του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

1 σχόλιο:

Ιωάννης Παραδιας είπε...

Αξιοσημείωτη η συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά ο Συμβολαιογράφος μαζί με την Μιμή Ντενίση ,τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Στάθη Ψάλτη.