Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Γιοβάννα: Ο δικός μου κόσμος (1980)

Η Γιοβάννα (γενν. 1938), κατά κόσμον Ιωάννα Φάσσου Καλπαξή, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα με σπουδαία καριέρα στο χώρο του τραγουδιού από το 1959, όταν πρωτοεμφανίστηκε στο πρώτο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Ε.Ι.Ρ. στην Αθήνα ("Μια συννεφιά" του Μίμη Πλέσσα και "Φεύγεις αγάπη μου" του Αλέκου Γεωργιάδη), αλλά και με πολύπλευρα πνευματικά ενδιαφέροντα, αφού έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές, καθώς και μια σειρά θεατρικά έργα και πεζογραφήματα, κάποια από τα οποία μεταφέρθηκαν με επιτυχία  στον κινηματογράφο ("Άντε γεια") και στην τηλεόραση ("Βαμμένος ήλιος")
Έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως στη Eurovision (1965), ενώ για ένα διάστημα βρέθηκε να κάνει μεγάλη καριέρα στη Σοβιετική Ένωση!  Οι πρώτες μεγάλες της επιτυχίες ήταν το χαριτωμένο τραγουδάκι "Καλοκαιράκι" του Σπήλιου Μεντή (κέρδισε το 2ο βραβείο στο Φεστιβάλ του 1960), καθώς και το εμβληματικό "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου" του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Ακολούθησαν δεκάδες ηχογραφήσεις με τραγούδια των Μίμη Πλέσσα, Σπήλιου Μεντή, Σταύρου Ξαρχάκου, Νίκου Μαμαγκάκη, Κώστα Καπνίση, Αλέκου Σπάθη, Γιάννη Σπανού και άλλων.
Μετά την υπερδραστήρια δεκαετία του '60 η Γιοβάννα χάθηκε ξαφνικά από το προσκήνιο κι αίφνης επανεμφανίστηκε το 1980 με ένα προσωπικό δίσκο αποκλειστικά δικό της, αφού όλα τα τραγούδια είχαν τη δική της υπογραφή σε μουσική, στίχους και ερμηνεία. Τίτλος του δίσκου: "Ο δικός μου κόσμος". Εκδόθηκε από τη CBS σε αναλογικό δίσκο που ποτέ δεν επανεκδόθηκε σε ψηφιακή μορφή. Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα ευχάριστα τραγουδάκια με καλογραμμένες μελωδίες και απλούς στίχους που δεν πολυακούστηκαν, εκτός ίσως από το "Γύρω γύρω" που έγινε αρκετά γνωστό. Η ίδια σημειώνει στο οπισθόφυλλο: "...Από καιρό έγραφα στίχους και πάντα την ώρα εκείνη γεννιόταν μια μελωδία. Δεν της έδινα σημασία. Πίστευα πως δεν είχα την ξεχωριστή πηγή της σύνθεσης. Κάποτε αποφάσισα να σκύψω με προσοχή πάνω σ' αυτές τις μελωδίες. Σήμερα με τούτα τα τραγούδια σας μιλώ τρεις φορές, με τρις τρόπους. Κι είναι σαν να έρχομαι τρεις φορές πιο κοντά σας, σαν να σας φέρνω τρεις φορές πιο κοντά μου".
Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιάννης Κιουκτσόγλου, ενώ έλαβαν μέρος εκλεκτοί μουσικοί, όπως: Κώστας Γανωσέλης (πιάνο, συνθεσάιζερ), Γιώργος Τσουπάκης (ντραμς), Ανδρέας Ροδουσάκης (μπάσο), Δημήτρης Μαργιολάς (μπουζούκι), Γιάννης Κιουρκτσόγλου (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα).

(c) LP | CBS | 1980 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: