Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Night on Earth: Second Hand (2008)

Σαν σήμερα, στις 26 Απριλίου 1959, γεννήθηκε στον Τύρναβο της Λάρισας ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ένας από τους κορυφαίους τραγουδοποιούς που ανέδειξε η δεκαετία του '90, ο οποίος συνεχίζει να μας δίνει συνεχώς καινούργιες δουλειές υψηλής αισθητικής και πρωτοτυπίας παράλληλα με τις περιζήτητες καλοκαιρινές του συναυλίες με ένα πολυπληθές κοινό πάντα να τον ακολουθεί. Η περίπτωση του Παπακωνσταντίνου είναι εντελώς ιδιαίτερη στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, καθώς παρακολουθούμε εδώ και τρεις ήδη δεκαετίες έναν συνεχώς μεταλλασσόμενο και εξελισσόμενο δημιουργό, ο οποίος ξεκίνησε το 1993 ("Αγία Νοσταλγία") με συμβατικά τραγούδια σε ένα νεορεμπέτικο ύφος, αλλά σταδιακά άρχισε να ενσωματώνει ποικίλα στοιχεία απ' όλα τα μουσικά πεδία, ελληνικά και ξένα, χωρίς καμία επιφύλαξη είτε πρόκειται για στοιχεία φολκ, ροκ και τζαζ, είτε για στοιχεία βγαλμένα από την ελληνική παράδοση, ενώ με την ορχήστρα του πειραματίζεται ασταμάτητα σε ποικίλες ηχοχρωτικές και ρυθμικές αναζητήσεις.
Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που το 2008 το συγκρότημα Night on Earth αποτελούμενο μεταξύ άλλων από τους Κωστή Ζουλιάτη ή Costinho, Δημήτρη Αρώνη, Γιάννη Κρητικό ή Juanito, Βασίλη Λαγό και Σοφία Σαρρή, μας παρουσίασε μια πρωτοποριακή εργασία με τίτλο "Second Hand" βασισμένη αποκλειστικά σε μελωδίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου με ευφάνταστες οργανικές διασκευές σε χρωματισμούς τζαζ, μπλουζ και ροκ και ερμηνείες από τη Σοφία Σαρρή στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Έχουν επιλεγεί βέβαια κυρίως μελωδίες της μετά το 2000 δισκογραφίας του συνθέτη και συγκεκριμένα μετά τον εμβληματικό "Βραχνό Προφήτη" (2000), το έργο που σηματοδοτεί την πιο οριακή στιγμή στην εξέλιξη του μουσικού ύφους του δημιουργού. Τα κομμάτια άλλοτε αποδίδονται με οργανικούς συνδυασμούς (πιάνο, βιολοντσέλο, βιόλα, τρομπέτα, κοντραμπάσο, σαξόφωνο ή συνθεσάιζερ) κι άλλοτε με σόλο συνοδεία της φωνής.
Εξαιρετικοί μουσικοί, είτε της μπάντας είτε συνεργαζόμενοι, συμβάλλουν αποφασιστικά στο άριστο αποτέλεσμα, όπως: Κωστής Ζουλιάτης (πιάνο, hammod, συνθεσάιζερ), Γιάννης Κρητικός (βιολί), Βασίλης Λαγός (ηλεκτρική κιθάρα), Πάνος Μουζουράκης (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα), Βασίλης Κοτζάμπασης (ντραμς), Παντελής Στόικος (τρομπέτα) και άλλοι. Η παραγωγή φέρει τη σφραγίδα της ιδιωτικής εταιρείας Αχός που διαχειρίζονται οι δυο γιοί του συνθέτη με έδρα το σπίτι τους στο Μεταξοχώρι Αγιάς υπό τη διεύθυνση του ίδιου.

(c) CD | Αχός/Sony | 2008 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: