Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Νίκος Μαμαγκάκης: Τραγούδια για τη Μελίνα (2003)

Ολοκληρώνουμε σήμερα αυτό το αφιέρωμα στην όψιμη δισκογραφία του Νίκου Μαμαγκάκη με έναν δεύτερο κύκλο τραγουδιών που εξέδωσε μέσα στο 2003 ταυτόχρονα σχεδόν με τον κύκλο "Τα τραγούδια της παλιάς πόλης", πάλι από την Alpha Records. Πρόκειται για τα "Τραγούδια για τη Μελίνα" με αποκλειστική ερμηνεύτρια τη Μελίνα Κανά, με την οποία είχε κάνει παλιότερα τα "Μυστικά τραγούδια" (1991). Αξιοσημείωτο είναι ότι με το δίσκο αυτό κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της η ετικέτα "Ιδαία", η οποία στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία υπό την ιδιοκτησία του συνθέτη.
Τα "Τραγούδια για τη Μελίνα" αποτελούν έναν πολύ ενδιαφέροντα κύκλο λαϊκών τραγουδιών πάνω σε στίχους δύο γυναικών, της Αθηνάς Καραταράκη και της Βικτωρίας Μακρή, με τις οποίες ο συνθέτης είχε ξανασυνεργαστεί και νωρίτερα στον κύκλο "Στεναγμός ανατολίτης" (1996). Στο δίσκο επίσης περιλαμβάνεται ένα παλιό τραγούδι ("Δώδεκα χτύπησαν οι δείχτες") σε ποίηση Γιώργου Θέμελη που είχε πρωτοτραγουδήσει το 1961 ο Μανώλης Καναρίδης, άλλο ένα σε ποίηση Federico Garcia Lorca μεταφρασμένο από τον καθηγητή Ξενοφώντα Κοκόλη ("Έξι τσιγγάνες") κι ένα ακόμη σε ποίηση της Σαπφώς (μετάφραση Αθηνάς Καραταράκη).
Ο δίσκος πάντως επαναφέρει την απορία που είχα εκφράσει στην παρουσίαση του δίσκου "Δρόμοι της Νύχτας". Γιατί αν σ' εκείνη την περίπτωση το παράδοξο είχε να κάνει με την επανεκτέλεση της ίδιας δουλειάς με χρονική απόσταση πέντε χρόνων, εδώ έχουμε την επανεκτέλεση του ίδιου έργου σε διάστημα μόλις τριών χρόνων, αφού το έργο σε νέα εκτέλεση επανακυκλοφόρησε το 2006 από την Ιδαία με το νέο τίτλο "Σμύρνη, Κερί κι Ασήμι". Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι ο συγκεκριμένος κύκλος και στην πρώτη του εκτέλεση με τη Μελίνα Κανά έφερε ήδη την ετικέτα της Ιδαία, σε αντίθεση με τα άλλα έργα που ενσωματώθηκαν στην Ιδαία, των οποίων τουλάχιστον οι πρώτες τους εκτελέσεις ανήκαν σε άλλες εταιρείες (κυρίως στη Lyra)! Άβυσσος τελικά η ψυχή του Μαμαγκάκη!

(c) CD | Alpha/Ιδαία | 2003 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: