Ο Γιάννης Μηλιώκας αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση τραγουδοποιού από τη γενιά του '80 που εμφανίστηκε ξαφνικά κι απροσδόκητα στο προσκήνιο σε σχετικά μεγάλη ηλικία, έχοντας ήδη περάσει τα τριάντα του, κουβαλώντας ωστόσο στις αποσκευές του βιώματα τέτοια που του έδωσαν τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα εντελώς προσωπικό ύφος με ροκ και λαϊκές καταβολές διανθισμένες με λυρισμό και πηγαίο χιούμορ. Θεσσαλονικιός στην καταγωγή κατέβηκε για βιοπορισμό στην Αθήνα με κύριο ενδιαφέρον του τη ζωγραφική, την οποία είχε αποφασίσει να ασκήσει επαγγελματικά ανοίγοντας μάλιστα και γκαλερί. Είχε μάθει από μικρός κιθάρα κι έτσι κάποια στιγμή άρχισε να σκαρώνει τα δικά του τραγούδια, αλλά δυσκολεύτηκε πολύ μέχρι να βρει δισκογραφική στέγη, για να τα δημοσιοποιήσει.
Το 1985 λοιπόν από τη Minos κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Εδώ Θεσσαλονίκη". Περιλαμβάνει δέκα τραγούδια σε ύφος ροκ, τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος, ενώ συμμετέχει το συγκρότημα Οι σούζες. Στο τραγούδι "Ευτυχώς ή δυστυχώς" μάλιστα συμμετέχει και η Ελένη Βιτάλη. Είχε την τύχη σ' αυτή την πρωτόλεια δουλειά του να έχει την υποστήριξη σπουδαίων μουσικών, όπως ο Νίκος Αντύπας, ο Γιώργος Ζηκογιάννης, ο Μπάμπης Λασκαράκης, ο Φίλιππος Τσεμπερούλης και ο Χάρης Ανδρεάδης.
Ο δίσκος σημείωσε απροσδόκητη επιτυχία κι έγινε χρυσός, κυρίως χάρις στο ευρηματικό "Ποιμενικόν Rock", ένα πανέξυπνο χιουμοριστικό τραγούδι με αυτοβιογραφικές αναφορές. Το συγκεκριμένο τραγούδι επισκίασε το υπόλοιπο υλικό του δίσκου που έχει ενδιαφέρον και έδειξε εξαρχής ότι ο νεοφώτιστος τραγουδοποιός είχε να δώσει πράγματα στο ελληνικό τραγούδι, πράγμα που επιβεβαιώθηκε με τις επόμενες δουλειές του, κυρίως αυτές που ακολούθησαν στο δεύτερο μισό της ίδιας δεκαετίας ("Για το καλό μου", "Και άλλα πολλά εμπριμέ").
(c) LP | Minos | 1985 | Πηγή: d58
1 σχόλιο:
Πολλά τραγούδια του ακόμα και σατυρικά έχουν κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο.
Δημοσίευση σχολίου