Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μάριος Τόκας: Ψυχή τε και σώματι (1997)

Συμπληρώνονται σήμερα 16 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του σπουδαίου Κύπριου συνθέτη Μάριου Τόκα (1954-2008), ο οποίος έχτισε μια σημαντική καριέρα τραγουδοποιού στο ελληνικό πεντάγραμμο ξεκινώντας το 1978 με τον δημοφιλή κύκλο "Τραγούδια της παρέας" που ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς, ενώ την ίδια χρονιά παρουσίασε και τον κύκλο παιδικών τραγουδιών "Άρες μάρες κουκουνάρες". Ακολούθησε ο μελοποιημένος κύκλος "Πικραμένη μου γενιά" (1981) σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και στη συνέχεια μια μεγάλη σειρά ευρείας εμπορικής απήχησης δίσκων με τους κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές (Αντώνης Καλογιάννης, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Πάριος, Χαρούλα Αλεξίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Αλέκα Κανελλίδου κ.ά.).
Ο Τόκας πάντως δεν ξέχασε την πληγωμένη πατρίδα του και συχνά έσκυψε με σεβασμό στη μαρτυρική Μεγαλόνησο με αρκετές και άκρως ενδιαφέρουσες μουσικές συνθέσεις που ανήκουν στη μη εμπορική πλευρά του έργου του. Αν προηγήθηκε χρονικά ο ορχηστρικός δίσκος "Κύπρος στο ρυθμό του έρωτα" (1986), ο πρώτος ουσιαστικά δίσκος αυτής της κατηγορίας εκδόθηκε το 1997 από τη Minos με τίτλο "Ψυχή τε και σώματι" και είναι ένας κύκλος δέκα μελοποιημένων ποιημάτων πάνω σε κείμενα δύο Κύπριων αγωνιστών που θυσιάσαν τη ζωή τους στον απελευθερωτικό αγώνα κατά της αγγλοκρατίας κατά τη δεκαετία του '50. Πρόκειται για τέσσερα ποιήματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη (1939-1957) και δυο συγκλονιστικές επιστολές του Ανδρέα Ζάκου (1931-1956). Περιλαμβάνεται επίσης το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου "Αποχαιρετισμός στον Γρηγόρη Αυξεντίου", εθνικό ήρωα της Κύπρου, καθώς και δυο ποιήματα του Κύπριου δημοσιογράφου Σπύρου Κέττηρου.
Τα τραγούδια ερμηνεύει ο επίσης Κύπριος τραγουδιστής Κώστας Χατζηχριστοδούλου, τον οποίο συχνά αξιοποίησε σε δουλειές του ο Μάριος Τόκας ("Παρέα μ' ένα ήλιο", "Ψυχή τε και σώματι", "Θεογεννήτωρ Μαρία", "Αμμόχωστος βασιλεύουσα"). Ο ίδιος ο συνθέτης ερμηνεύει επίσης ένα τραγούδι. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο αξιόλογος Κύπριος πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Σάββας Σάββα, ενώ η ηχογράφηση πραγματοποποιήθηκε στη Λευκωσία το 1995.

(c) CD | Minos | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: