Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Κώστας Στρατηγόπουλος: Κορμοράνος (1991)

Το 1991 η PolyGram εξέδωσε το δίσκο "Κορμοράνος" του κιθαρίστα και τραγουδοποιού Κώστα Στρατηγόπουλου σε παραγωγή μάλιστα του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος ήδη εκείνη την εποχή συνεργαζόταν αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη δισογραφική εταιρεία. Ο δίσκος περιλαμβάνει ένδεκα τραγούδια σε ύφος ροκ μπαλάντας με την κιθάρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο και συνθεσάιζερ. Τραγουδούν η Όλγα Παπά, ο Πέτρος Συνοδινός και ο συνθέτης, ενώ στα φωνητικά συμμετέχει και ο Γιώργος Δημητριάδης.
Ο Κώστας Στρατηγόπουλος ωστόσο δεν ήταν καινούργιος στο χώρο, όταν εκδόθηκε ο συγκεκριμένος δίσκος. Ήδη από το 1975 είχε μια συνεχή παρουσία στα μουσικά μας πράγματα σε πάμπολλες ηχογραφήσεις και συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη, της Μαρίας Φαραντούρη, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Θάνου Μικρούτσικου, ενώ συνεργάστηκε και με το συγκρότημα Apocalypsis. Ο "Κορμοράνος" υπήρξε το δισκογραφικό του ντεμπούτο, ενώ ακολούθησε το 1998 μια δεύτερη προσωπική δουλειά με τίτλο "Σημάδια των καιρών". Για τον παρθενικό του δίσκο σημειώνει ο ίδιος:
"Αυτή η δουλειά βασίζεται στον ήχο της ακουστικής κιθάρας, όπου προσπάθησα να βγάλω ένα άκουσμα όσο το δυνατόν φυσικό, ανεπιτήδευτο, άμεσο, βασισμένο στα φυσικά αναλλοίωτα ακόρντα, με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεπηδά και να δένει αβίαστα η μελωδία. Πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σμίξιμο από ελληνικές λαϊκές γεύσεις, ροκ μυρωδιές και λακωνικά στοιχεία. Είναι μια προσπάθεια να δοθεί κάτι που ήδη υπάρχει και γίνεται αναγνωρίσιμο μέσα από μια διαφορετική αισθητική φόρμα. Όλα αυτά βασίζονται στο δέσιμο του ύφους των οργάνων, της ορχήστρας εν γ΄νει και των φωνών. Θέλω να ελπίζω ότι πλησίασα το στόχο μου".

(c) LP | PolyGram | 1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: