Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Νίκος Μαμαγκάκης: Τα τραγούδια της παλιάς πόλης (2003)

O Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1929. Ο τόπος καταγωγής του αποτέλεσε μέσα στο έργο του σταθερό σημείο αναφοράς και πολλές συνθέσεις του μορφοποιούν τη σημειολογία του νόστου σε ποικίλες μουσικές εκφράσεις. Νωρίς σχετίστηκε με το περιβάλλον του συντοπίτη του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή Παντελή Πρεβελάκη (1909-1986), του οποίου άλλωστε μελοποίησε την ποιητική σύνθεση "Νέος Ερωτόκριτος" (1975), ενώ νωρίτερα (1967) είχε συνθέσει την ορχηστρική σουίτα "Αρκάδι" βασισμένη στο θεατρικό του έργο "Ηφαίστειο" (1962).
Ο δίσκος "Τα τραγούδια της Παλιάς Πόλης" είναι ακόμη ένα προσκύνημα του συνθέτη στη γενέθλια γη. Ο τίτλος αλλά και το περιεχόμενο των τραγουδιών παραπέμπουν εμμέσως στο περίφημο έργο "Το χρονικό μιας πολιτείας" (1938) του Πρεβελάκη. Οι στίχοι των τραγουδιών προέρχονται από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του ποιητή Γιώργη Καλομενόπουλου (1897-1963), αν και στην τελική τους μορφή υποβλήθηκαν σε μια μικρή διασκευή από τον συνθέτη, για να πατούν σωστότερα στα μουσικά μέτρα.
Με τον συγκεκριμένο ποιητή είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση τα τελευταία του χρόνια ο συνθέτης. Ένα πιο πρόσφατο έργο του με τίτλο "Κρήτη - Ορατόριο των Χρονικών" (2007) ήταν επίσης αφιερωμένο στην ποίηση του Καλομενόπουλου. Μάλιστα από τη δισκογραφική του εταιρία Ιδαία κυκλοφόρησαν και τα "Ποιήματα" του Καλομενόπουλου, όπου το 2006 επανεκδόθηκαν σε νέα εκτέλεση και τα "Τραγούδια της παλιάς πόλης".
Τα τραγούδια του δίσκου έχουν βιωματικό χαρακτήρα, καθώς περιγράφουν εικόνες και πρόσωπα αληθινά από την παλιά εποχή της πόλης του Ρεθύμνου, ενώ αποτίεται και ο απαραίτητος φόρος τιμής στο διαχρονικό σύμβολο του κρητικού πολιτισμού, τον "Ερωτόκριτο". Η μουσική είναι προσαρμοσμένη αρμονικά στο ύφος και το χρώμα του ποιητικού λόγου και κινείται στους ρυθμούς της κρητικής παράδοσης με έντεχνη, συχνά περίτεχνη, επεξεργασία.
Άξιος ερμηνευτής αυτού του εκλεκτού υλικού αναδεικνύεται ο σπουδαίος κρητικός λαουτιέρης, τραγουδιστής και συνθέτης Μιχάλης Τζουγανάκης, ενώ συμμετέχουν με ένα κομμάτι η Φωτεινή Δάρα και ο ίδιος ο συνθέτης σε ρόλο ...παλιού τελάλη.

(c) CD | Alpha Records | 2003 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: