Η "κυπριακή τριλογία" του συνθέτη Μάριου Τόκα ολοκληρώνεται το 2001 με τον κορυφαίο κύκλο αυτής της θαυμάσιας σειράς υπό τον τίτλο "Αμμόχωστος Βασιλεύουσα". Είχαν προηγηθεί λίγο νωρίτερα οι κύκλοι "Ψυχή τε και σώματι" (1997) και "Φωνή πατρίδας" (1998), όλοι βασισμένοι σε κείμενα Κυπρίων ποιητών και αγωνιστών.
Ο κύκλος "Αμμόχωστος Βασιλεύουσα" περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια βασισμένα σε ποίηση του Κύπριου ποιητή και δημοσιογράφου Κυριάκου Χαραλαμπίδη (γενν. 1940), εμπνευσμένα από τη μαρτυρική πόλη της Αμμοχώστου, όπου ο ίδιος πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Περιλαμβάνονται επίσης και τρία αφηγηματικά μέρη που αποδίδει ο ίδιος ο ποιητής. Πρόκειται για μικρές ελεγείες με έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας και του πόθου για τη χαμένη πατρίδα, την Αμμόχωστο, που μετά την εισβολή του Αττίλα μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα. Το ποιητικό κείμενο αρχικά χρησιμοποιήθηκε για ένα θεατρικό δρώμενο που ανέβηκε στη σκηνή στις 29 Ιουνίου 1993 σε σκηνοθεσία Φώτη Φωτιάδη, ενώ η μουσική σύνθεση πρωτοπαρουσιάστηκε σε μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1996 στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Ο συνθέτης έντυσε τους πικρούς αυτούς στίχους με όλη την ευαισθησία και το λυρισμό της μουσικής του γλώσσας και το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από τρυφερές ελεγειακές μελωδίες (π.χ. "Κορούλα μου", "Μη μου πικραίνεσαι"), ενώ για την ερμηνεία τους επιστρατεύτηκαν τρεις σημαντικοί λαϊκοί τραγουδιστές, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Γλυκερία, οι οποίοι τις απέδωσαν με υποδειγματική εκφραστικότητα. Μαζί τους οι νεότεροι Μαρία Αλεξίου και Κώστας Χατζηχριστοδούλου, καθώς και ο ίδιος ο συνθέτης που ερμηνεύει το εισαγωγικό τραγούδι. Συμμετέχουν επίσης μέλη της χορωδία Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιώργος Παγιάτης.
(c) CD | Minos-EMI | 2001 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου