Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Μίκης Θεοδωράκης: Η Κασσιανή (1942/1978)

Μεγάλη Εβδομάδα. Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης που κλείνει με το ιδιόμελο Τροπάριο της Κασσιανής ("Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή..."), της περίφημης Βυζαντινής υμνωδού που έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. κι έγραψε τον σπουδαίο αυτό ύμνο θέλοντας να εκφράσει την απογοήτευσή της μετά την ατυχή συνάντησή της με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο ως υποψήφια σύζυγός του, γεγονός που την οδήγησε στην απόφαση να μονάσει.
Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μόλις 17 χρονών, όταν μέσα στα μαύρα χρόνια της γερμανικής Κατοχής (1942) μελοποίησε το ποίημα της Κασσιανής μαζί με μια σειρά Χερουβικών και άλλων ύμνων, τους οποίους μάλιστα διηύθυνε ο ίδιος στην πρώτη εκτέλεση που πραγματοποιήθηκε στο ναό της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη στις 26 Ιανουαρίου 1943. 
Το έργο είναι γραμμένο για τετράφωνη χορωδία και ορχήστρα και πρωτοκυκλοφόρησε σε δίσκο το 1978 από τη Minos σε ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 1977 με καινούργια ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από τον συνθέτη και μαέστρο Σωκράτη Βενάρδο, ενώ τα σόλο μέρη ερμήνευσε στα Χερουβικά ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης. Ο δίσκος περιλαμβάνει τέσσερα μέρη έχοντας ως επίλογο το δοξαστικό Σε υμνούμεν.

(c) CD | Minos | 1978 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: