Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Νίκος Μαμαγκάκης: Εαρινή Συμφωνία (1990)

Την άνοιξη του 1938, παραμονές του Μεγάλου Πολέμου, ο Γιάννης Ρίτσος (1909-1990) νοσηλευόμενος στο σανατόριο της Πάρνηθας και ζώντας άμεσα μέσα στη φύση στην καλύτερη στιγμή της, εμπνεύστηκε και συνέθεσε το σημαντικό ποίημα "Ερωτική Συμφωνία", ένα από τα δύο (μαζί με το "Μονόγραμμα" του Οδυσσέα Ελύτη) κορυφαία ερωτικά ποιήματα της νεότερης λογοτεχνίας μας. Ο ποιητής οραματίζεται τον ιδανικό έρωτα με μια αγαπημένη μορφή που αναδύεται μέσα από την χειροπιαστή ομορφιά της φύσης που απολαμβάνει άμεσα ο ποιητής. Όλο το έργο λοιπόν αποτελεί έναν τρυφερό ύμνο στον έρωτα συνδυασμένο με μιαν ισχυρή κατάφαση στην ίδια τη ζωή.
Ο Νίκος Μαμαγκάκης, έχοντας προσωπική φιλία με τον ποιητή, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '70 μας είχε δώσει ένα πολύ αξιόπιστο δείγμα της μελοποιητικής του ικανότητας πάνω στο έργο του με τον κύκλο τραγουδιών "11 Λαϊκά Τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου" (1972). Την ίδια εποχή άρχισε να καταπιάνεται και με την "Εαρινή Συμφωνία", χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει τη μελοποίησή της, η οποία μετά από μακρά διακοπή ολοκληρώθηκε το 1990 και κυκλοφόρησε σε δίσκο από τη Lyra.
Το αποτέλεσμα είναι ένα συμπαγές έργο λόγιας γραφής με φωνητικά μέρη σε μορφή ασμάτων και ρετσιτατίβων για ανδρική κυρίως φωνή και συνοδεία κλασικής κιθάρας κι ενός διακριτικού κουιντέτου εγχόρδων σε δευτερεύοντα ρόλο. Βασικός ερμηνευτής είναι ο σπουδαίος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος στην πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση. Τη γυναικεία φωνή αποδίδει η γνωστή ηθοποιός Μπέσυ Μάλφα. Παίζει κλασική κιθάρα η Έλενα Παπανδρέου, ενώ το κουιντέτο εγχόρδων απαρτίζουν οι Δημήτρης Βράσκος και Δημήτρης Βοριάς (βιολί), Κώστας Κινδύνης (βιόλα), Στέλιος Ταχιάτης (βιολοντσέλο) και Τάκης Καπογιάννης (κοντραμπάσο).

(c) CD | Lyra | 1990 | Ψηφιακή επανέκδοση: 2008 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: