Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Μάριος Τόκας, Γιώργος Νταλάρας: Φωνή πατρίδας (1998)

Ο δεύτερος κατά σειρά "κυπριακός" δίσκος του Μάριου Τόκα, ένα χρόνο μετά το "Ψυχή τε και σώματι" ( 1997), είναι ο μικρός κύκλος τεσσάρων μελοποιημένων ποιημάτων με τίτλο "Φωνή πατρίδας" που κυκλοφόρησε το 1998 από την ΕΜΙ. Περιλαμβάνονται δύο ποιήματα ("Κερύνεια", "Στιγμές της εισβολής") του εθνικού ποιητή της Κύπρου Κώστα Μόντη (1914-2004) κι ένα ποίημα ("Εδώ κι εκεί") του παλιότερου Κύπριου λογοτέχνη Θεοδόση Πιερίδη (1908-1968). 
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μελοποίηση ενός ποιήματος του Τουρκοκύπριου ποιητή Νεσιέ Γιασίν, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1959 προερχόμενος από μεγάλη ποιητική οικογένεια. Ο Γιασίν έγραψε σε ηλικία 17 ετών το συγκλονιστικό ποίημα "Ποιο μισό" θέλοντας να εκφράσει τη βαθιά του οδύνη για τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου, το οποίο και μελοποίησε ο Μάριος Τόκας με τίτλο "Η δική μου η πατρίδα" σε μετάφραση της Έλλης Παιονίδου.
Λυρισμός και ελεγειακά χρώματα κυριαρχούν στις μελωδίες των τραγουδιών, τα οποία ερμηνεύει συγκινητικά ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος έχει αφιερώσει σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του στην Κύπρο συνεργαζόμενος με διάφορους κατά καιρούς δημιουργούς, όπως ο Δημήτρης Λάγιος, ο Μάριος Τόκας και ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

(c) CD Single | Minos-EMI | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: