Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Νίκος Μαμαγκάκης: Μυστικά τραγούδια (1991)

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά την κυκλοφορία του "Κέντρου διερχομένων" (1982) ο Νίκος Μαμαγκάκης επανέρχεται στη φόρμα του απλού τραγουδιού με τον κύκλο "Μυστικά Τραγούδια" που περιλαμβάνει ένδεκα καινούργια τραγούδια σε στίχους του Μιχάλη Γκανά. Πρόκειται για τραγούδια κατ' επίφασιν λαϊκά με περίπλοκη ρυθμική αγωγή απόλυτα ταιριαστή με το ιδιόμορφο συνθετικό ύφος του δημιουργού. 
Βασική ερμηνεύτρια του υλικού είναι η Μελίνα Κανά που την ίδια χρονιά έχει κάνει το δισκογραφικό της ντεμπούτο συμμετέχοντας παράλληλα και στο δίσκο "Παραμύθια" του Σωκράτη Μάλαμα. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο Μαμαγκάκης ήταν αυτός που την έφερε ουσιαστικά στο τραγούδι, όπως είχε κάνει παλιότερα με τη Νένα Βενετσάνου, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τη Σαβίνα Γιαννάτου! Στο δίσκο επίσης συμμετέχει και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ερμηνεύοντας τρία τραγούδια.
Ο συνθέτης, πάντα ριζοσπαστικός και αυτοϋπονομευτικός, επισημαίνει:
Τα τραγούδια αυτού του δίσκου δεν είναι λαϊκά. Είναι λαϊκής καταγωγής. Ούτε ντρέπονται ούτε υπερηφανεύονται γι' αυτή την καταγωγή. Οι αρετές και τα ελαττώματά τους οφείλονται σε μας που τα φτιάξαμε. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και νά το αποτέλεσμα: 11 τραγούδια ενώπιον του ακροατηρίου... Θα θέλαμε να ακουστούν, θα θέλαμε να συγκινήσουν, θα θέλαμε να εξηγηθούμε: Μετά 10 χρόνια από το "Κέντρο Διερχομένων" με στίχους του Γιώργου Ιωάννου, συνεργάστηκα με τον Μιχάλη Γκανά. Καρπός αυτής της συνεργασίας που κράτησε 3 χρόνια είναι 24 τραγούδια. Οι στίχοι των περισσοτέρων γράφτηκαν το ίδιο διάστημα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Τα πρώτα 11 που αποτελούν αυτόν το δίσκο, τα θεωρώ βαθιά κατεργασμένες μεταμορφώσεις λαϊκών ή ρεμπέτικων τραγουδιών, αλλά πρόκειται φυσικά για εξ υπαρχής αυτόνομες συνθέσεις...
Σημειώνω ότι ο συγκεκριμένος κύκλος σε νέα ενορχήστρωση και εκτέλεση επανακυκλοφόρησε από την Ιδαία το 2006 με ερμηνευτές τους Μιχάλη Τζουγανάκη, Μαρία Λούκα, Μαρία Εγγλέζου, Μαρίνα Δακανάλη, Παναγιώτη Παπαϊωάννου και Εύη Ανδριώτη.

(c) CD | Lyra | 1991 | Πηγή: d58


2 σχόλια:

thouthou είπε...

Γκουρμέ. Κάτι σαν τον αποδομημένο μουσακά. Υπάρχουν και άνθρωποι που τους αρέσει.

Άαβας / d58 είπε...

@thouthou

?????????