Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Λάκης Καρνέζης, ο συνθέτης: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1967-1974)

Η πολύχρονη συμπόρευση του κορυφαίου δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Λάκη Καρνέζη με τους μεγάλους λαϊκούς δημιουργούς της δεκαετίας του '50 φυσικό ήταν κάποια στιγμή να οδηγήσει και τον ίδιο στην προσπάθεια να σκαρώσει τα δικά του τραγούδια. Στις αρχές λοιπόν της δεκαετίας του '60 εντοπίζονται οι πρώτες προσωπικές του συνθέσεις που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφές από την Odeon και την Columbia, όπως τα τραγούδια: "Ξημέρωσε στις λαγκαδιές" και "Για μια καλύτερη ζωή" (1961) με τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα, και "Δε θέλω άλλα βάσανα" και "Μη μου λες να φύγω" (1963) με τον Αντώνη Ρεπάνη και τη Γιώτα Λίδια.
Η πιο γόνιμη φάση της συνθετικής ενασχόλησης του Λάκη Καρνέζη σημειώθηκε κατά το διάστημα 1967-1974, όταν ηχογράφησε αρκετά τραγούδια (τα υπολογίζω στα 18), πάντα για τις 45 στροφές, σε συνεργασία με τους στιχουργούς Ηρακλή Παπασιδέρη και Τάκη Παρισσινό, αλλά και των Άκου Δασκαλόπουλου και Δημήτρη Χριστοδούλου. Ο Σταμάτης Κόκοτας ερμήνευσε τα περισσότερα, έξι συνολικά, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισαν τα πολύ όμορφα "Είμαι ένας ήλιος" (1967) και "Μες στην ομίχλη χάθηκες" (1968). Ακολούθησαν το 1969 τέσσερα τραγούδια με τη φωνή της Βούλας Γεωργούτη, ενώ άλλα δύο όμορφα τραγούδια ("Παιδί της άνοιξης", "Βήματα στο δρόμο") ηχογράφησε το 1971 με τη Δήμητρα Γαλάνη, το ένα μάλιστα σε στίχους δικούς του. Επίσης από δυο τραγούδια του Λάκη Καρνέζη ερμήνευσαν ο Γιώργος Χατζηαντωνίου, ο Αντώνης Καλογιάννης και ο Γιώργος Δανέζης.
Η μικρή συλλογή συνθέσεων του Λάκη Καρνέζη που σας παρουσιάζω περιλαμβάνει δεκαοκτώ τραγούδια της περιόδου 1967-1974, τα οποία κυκλοφόρησαν σε εννέα δισκάκια 45 στροφών, τα περισσότερα από την Columbia, εκτός από τα δύο τελευταία που κυκλοφόρησαν από την Polydor (1973) και τη Zodiac (1974) αντίστοιχα.


(c) 45'' | HMV/Columbia, Polydor, Zodiac, 1967-1974 | Πηγή: d58

4 σχόλια:

blackpepper είπε...

Έχει νομίζω και με τον Αντώνη Καλογιάννη 2 τραγούδια

Άαβας / d58 είπε...

@blackpepper
Σωστά. Πρόκειται για τα τραγούδια: "Η ταβέρνα", "Γυρισμός".
Έχουν στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου και κυκλοφόρησαν σε 45άρι της Philips το 1973.
Δυστυχώς δεν τα έχω στη συλλογή μου.
Αν κάποιος τα έχει, καλοδεχούμενα!

Ανώνυμος είπε...

Επίσης ακόμα 2 με Γ. Χατζηαντωνίου και 2 με Γρ. Μπιθικώτση.

Άαβας / d58 είπε...

Υπάρχουν κι άλλα: Με Γιώτα Λίδια, Αντώνη Ρεπάνη, Αντώνη Κλειδωνιάρη, Βούλα Γεωργούτη κ.ά. Ίσως κάποιοι να τα έχουν και να μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανεύρεσή τους. Ήδη τα δυο τραγούδια με τον Καλογιάννη έχουν βρεθεί!