Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Αντώνης Πελεκάνος: Ορχηστρικά (1998;)

Ολοκληρώνουμε σήμερα την παρουσίαση της δυσεύρετης δισκογραφίας του συνθέτη και κλασικού κιθαριστή Αντώνη Πελεκάνου με μια ακόμη απολύτως προσωπική του δουλειά που εκδόθηκε ψηφιακά στο τέλος της δεκαετίας του '90 παράλληλα με τον κύκλο τραγουδιών "Άσε μας να τραγουδάμε", του οποίου άλλωστε μοιάζει ως φυσική προέκταση.
Ο δίσκος φέρει το λιτό τίτλο "Ορχηστρικά" που αποδίδει άμεσα και το περιεχόμενό του: Οκτώ ορχηστρικές συνθέσεις βασισμένες σε μελωδίες τραγουδιών του που είχαν εκδοθεί νωρίτερα σε δικές του παραγωγές. Δύο από αυτές τις συνθέσεις ("Όσο μπορείς", "Το ξέρω") περιέχονταν αυτούσιες και στον κύκλο "Άσε μας να τραγουδάμε" (1998), ενώ από τον ίδιο κύκλο έχουμε άλλες τρεις οργανικές μελωδίες βασισμένες στα τραγούδια: "Φιλώ μια ξένη", "Αγάπη αληθινή", "Παράγγειλα της μοίρας μου"
Ο δίσκος συμπληρώνεται με τρία ακόμη θέματα. Από την πρώτη δισκογραφική δουλειά του συνθέτη ("Μελοποιημένα ποιήματα Παλαμά & Καρυωτάκη", 1985) προέρχεται η μελωδία "Περδικόστηθη τσιγγάνα" κι από τη δεύτερη ("Η κιθάρα, Παιχνίδια τ' ουρανού και του νερού", 1987) η μελωδία "Πελώρια ματόκλαδα". Τέλος, υπάρχει και το θέμα "Δείξε μου το σώμα σου" που δεν το βρίσκουμε σε καμία από τις προηγούμενες δουλειές του, αλλά αποκλειστικά στη συγκεκριμένη συλλογή.
Όλα τα ορχηστρικά αυτά θέματα κρατούν απείραχτες τις αρχικές ενορχηστρώσεις των αντίστοιχων τραγουδιών που επιμελήθηκε ο ίδιος ο συνθέτης επιλέγοντας απλούς οργανικούς συνδυασμούς και ακουστικά όργανα. Η λιτή αυτή εκδοχή των τραγουδιών του Αντώνη Πελεκάνου αποκαλύπτει πιο καθαρά το μελωδικό πλούτο των τραγουδιών του και είναι κρίμα που ο συνθέτης παραμένει άγνωστος για το ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό.

(c) CD | Ανεξάρτητη παραγωγή | 1998; | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: