Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Αντώνης Πελεκάνος: Άσε μας να τραγουδάμε (1998;)

Ο Αντώνης Πελεκάνος ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι παίζοντας κιθάρα στη μπουάτ Εσπερίδες δίπλα στον Γιάννη Αργύρη, όπου είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με τους κυριότερους νεοκυματικούς τραγουδιστές. Σύμφωνα μάλιστα με προσωπική του μαρτυρία, η Καίτη Χωματά του είχε εκφράσει την επιθυμία της να κάνει μαζί του μια ολοκληρωμένη δουλειά, η οποία δυστυχώς δεν ευτύχησε ποτέ, παρόλο που οι μελωδίες και οι μπαλάντες του συνθέτη μοιάζει να ταίριαζαν πολύ στο ερμηνευτικό ύφος της υπέροχης νεοκυματικής ερμηνεύτριας. 
Ωστόσο ο συνθέτης πολύ αργότερα, στο κλείσιμο της δεκαετίας του '90, παρουσίασε ένα ψηφιακό δίσκο με τίτλο "Άσε μας να τραγουδάμε" σε δική του παραγωγή, όπου μπόρεσε να αξιοποιήσει, έστω και ετεροχρονισμένα, τις φωνές τριών νεοκυματικών ερμηνευτών, του Γιώργου Ζωγράφου, της Καίτης Χωματά και του Μιχάλη Βιολάρη. Πρόκειται για έναν ετερόκλητο κύκλο 16 τραγουδιών σε πρώτη ή δεύτερη εκτέλεση. Τέσσερα τραγούδια ("Πελώρια ματόκλαδα", "Κι αν έσβησε σαν ίσκιος", "Χρώματα", "Έρημος γυμνός") που προέρχονται από τις δύο πρώτες δισκογραφικές καταθέσεις του συνθέτη ("Μελοποιημένα ποιήματα Παλαμά & Καρυωτάκη", "Η κιθάρα & Παιχνίδια τ' ουρανού και του νερού"), εδώ αποδίδονται σε δεύτερη εκτέλεση από τους τρεις αυτούς αγαπημένους ερμηνευτές. Τα υπόλοιπα είναι πρωτότυπες συνθέσεις βασισμένες σε στίχους του Φώντα Λάδη, του Θεόδωρου Γραμμένου, της Δέσποινας Σημάκη, της Νίκης Παπουλάκου και του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος μάλιστα ερμηνεύει και έξι τραγούδια. Στο υλικό του δίσκου περιλαμβάνονται και τρία μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου (καινούργιο είναι μόνο ένα: "Το ξέρω"), τα οποία ερμηνεύει με το στιβαρό του ύφος ο Γιώργος Ζωγράφος από μια παλιότερη ερασιτεχνική ηχογράφηση.
Ο δίσκος συμπληρώνεται και με δύο ορχηστρικά θέματα ("Το ξέρω", "Όσο μπορείς αγάπε με"), ενώ πρέπει να επισημάνω ότι ο συνθέτης φρόντισε να εκδώσει σε ανεξάρτητη συλλογή όλες τις ορχηστρικές του συνθέσεις, συνολικά οκτώ, βασισμένες σε μελωδίες τραγουδιών του.

(c) CD | Ανεξάρτητη παραγωγή | 1998 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Φοβερή παρουσίαση! Χίλια ευχαριστώ. Μπράβο.