Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Κώστας Χατζής, Μαρινέλλα: Το ταμ ταμ (1980)

Μετά το παράτολμο, αλλά άκρως πετυχημένο πείραμα της κοινής σκηνικής παρουσίας του Κώστα Χατζή και της Μαρινέλλας που απέφερε την τεράστια εμπορική επιτυχία του "Ρεσιτάλ" (1976) κι αφού αμέσως μετά ο ιδιόμορφος τραγουδοποιός έκανε ένα ακόμη τολμηρό βήμα συνεργαζόμενος με τους ποπ τραγουδιστές Ελπίδα και Δάκη, αποφάσισε να δώσει μια συνέχεια στο "Ρεσιτάλ" με μια καινούργια ζωντανή εμφάνιση από κοινού με τη Μαρινέλλα κι έτσι φτάσαμε στο διπλό άλμπουμ "Το ταμ ταμ" που κυκλοφόρησε το 1980 πάντα από τη Philips. Για την ιστορία πάντως να προσθέσω ότι η συνεργασία αυτή δεν έκλεισε εκεί τον κύκλο της, αφού οι δυο καλλιτέχνες θα ξαναβρεθούν μαζί και για τρίτη φορά με το δίσκο "Συνάντηση" (1987).
Το άλμπουμ "Το ταμ ταμ" έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το "Ρεσιτάλ". Και πάλι σε ζωντανή ηχογράφηση παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα με 29 συνολικά τραγούδια του Κώστα Χατζή βασισμένα σε στίχους του Ξενοφώντα Φιλέρη, της Σώτιας Τσώτου, του Γιώργου Οικονομίδη και της Ούρσουλας Γιόρντη (συζύγου του Χατζή). Το υλικό είναι μοιρασμένο σε τέσσερις ενότητες που ερμηνεύονται κατά σειρά από τον Κώστα Χατζή, τη Μαρινέλλα, ξανά τον Κώστα Χατζή και τελικά από κοινού τον Χατζή και τη Μαρινέλλα. Η έμπνευση του τραγουδοποιού και πάλι αποδίδει καρπούς με μερικές πολύ ξεχωριστές στιγμές που αναδείχθηκαν από το δίσκο, όπως: "Μια χαμένη Κυριακή", "Δε θέλω γράμμα", "Το γυφτάκι" και κυρίως το διαμάντι "Πάρε ένα κοχύλι απ' το Αιγαίο". Το ομότιτλο τραγούδι-ποταμός που ακούγεται στην εισαγωγή είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι που περιδιαβαίνει καταπιεσμένους λαούς και φυλές του κόσμου. Ξεχωριστό είναι επίσης και το σατιρικό κομμάτι "Ο Σουρής και η εποχή μας", όπου ο ερμηνευτής διαλέγεται με τον Γεώργιο Σουρή συγκρίνοντας τη σύγχρονη εποχή με την εποχή του ποιητή, για να καταλήξει στην πικρή διαπίστωση ότι έναν αιώνα μετά εξακολουθούν να υφίστανται οι ίδιες κοινωνικές παθογένειες! Ακολουθεί μάλιστα το εύθυμο τραγούδι "Καραγκιοζιλίκια", βασισμένο εν μέρει σε ποίηση του Σουρή, αλλά και σε γνωστά στυλιζαρισμένα στιγμιότυπα από τον κόσμο του Καραγκιόζη.
Σόλο κιθαριστική συνοδεία φυσικά από τον ίδιο τον Κώστα Χατζή, ενώ τα ενορχηστρωμένα μέρη επιμελήθηκε και διηύθυνε και πάλι ο μαέστρος Κώστας Κλάβας.


(c) 2CD | Philips | 1980 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: