Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Η Αρλέτα τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη: Romancero Gitano (1978)

Κατά τη δεκαετία του '70, όταν πια το Νέο Κύμα είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του, η Αρλέτα έψαχνε τον νέο της προσανατολισμό αναπροσαρμόζοντας σταδιακά και το μουσικό ύφος που υπηρετούσε ως τότε. Η αρχή έγινε με τη συμμετοχή της στο έργο Ερωφίλη (1970) του Νίκου Μαμαγκάκη που δε στάθηκε ωστόσο ικανό εφαλτήριο για την καινούργια της πορεία. Ακολούθησε μια περίοδος περισυλλογής, ώσπου το 1975 ο Γιάννης Σπανός της έδωσε για δεύτερη φορά τη μεγάλη ευκαιρία αξιοποιώντας την ως ερμηνεύτρια (μαζί με τον Κώστα Καράλη) στην εμβληματική Τρίτη Ανθολογία του. Από 'κει και πέρα πλέον άνοιξε για τα καλά ο δρόμος για τη δεύτερη και πιο μακροχρόνια καριέρα της σεμνής ερμηνεύτριας που κράτησε ως το τέλος του βίου της.
Μετά την Τρίτη Ανθολογία η Αρλέτα ηχογράφησε τρεις συνεχόμενους προσωπικούς δίσκους, πρώτα το Ταξιδεύοντας (1976), στη συνέχεια τον κύκλο Παιδί της γης (1977) του Νότη Μαυρουδή σε ποίηση του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ την επόμενη χρονιά ευτύχησε να ηχογραφήσει επιτέλους το έργο Romancero Gitano του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Federico Garcia Lorca κι ελληνική απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη. Το βαρυσήμαντο αυτό έργο αποτελούμενο από επτά μέρη γράφτηκε το 1967 και ο συνθέτης το προόριζε εξαρχής για τη φωνή της Αρλέτας, αλλά η αιφνίδια επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος δεν επέτρεψε τότε την ηχογράφησή του. Έτσι μερικά χρόνια αργότερα πρώτη το ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη και μάλιστα σε δύο διαφορετικές εκτελέσεις που κυκλοφόρησαν το 1971. Η μία ήταν με ορχηστρική συνοδεία και περιέχεται στο δίσκο Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει Θεοδωράκη αρ.2 (Philips) και η άλλη με συνοδεία σόλο κλασικής κιθάρας που έπαιξε ο διάσημος κιθαριστής John Williams στο δίσκο Songs of Freedom (CBS/SONY). Αυτή την τελευταία θεωρώ μακράν την καλύτερη ερμηνεία του έργου που μάλιστα το έκανε γνωστό και στο διεθνές κοινό. 
Πάντως η ερμηνεία της Αρλέτας ξεχειλίζει από ευαισθησία και εκφραστική δύναμη σε μια εκτέλεση απέριττη με τη συνοδεία της κιθάρας της και την αυτοσχεδιαστική συνδρομή του Βασίλη Ρακόπουλου που παίζει ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα. Ο δίσκος συμπληρώνεται με τέσσερα ακόμη λυρικά τραγούδια του Μίκη (Μαργαρίτα Μαγιοπούλα, Όμορφη πόλη, Νανούρισμα, Αγάπη μου) ερμηνευμένα επίσης σε δεύτερη εκτέλεση. 

(c) CD | Lyra | 1978 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: