Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Σπάει το ρόδι (2006)

Επιστρέφουμε στη σειρά Άξιος Λόγος της δισκογραφικής ετικέτας Καμπανάκι με την υποστήριξη της Universal, για να δούμε και τα υπόλοιπα τρία αφιερώματα που μαζί με αυτό στον Μάνο Ελευθερίου συμπληρώνουν την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή δισκογραφική τετραλογία. Η πρωτότυπη αυτή σειρά κυκλοφόρησε κατά το διάστημα 2006-2011 με τη φροντίδα του Γιώργου Νταλάρα και του συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού, διευθυντή τότε του περιοδικού Δίφωνο, και ήταν αφιερωμένη στους μεγάλους Έλληνες στιχουργούς με ανέκδοτους στίχους τους μελοποιημένους ειδικά για την έκδοση αυτή από συνθέτες της νέας γενιάς. Κάθε τραγούδι και διαφορετικός συνθέτης! Κυκλοφόρησαν συνολικά τέσσερις τέτοιες ιδιαίτερα καλαίσθητες εκδόσεις σε μορφή βιβλίου με ένθετο το δίσκο. Ο πρώτος ήταν αφιερωμένος στον Λευτέρη Παπαδόπουλο (2006), ο δεύτερος στον Άλκη Αλκαίο (2007), ο τρίτος στον Μάνο Ελευθερίου (2008) κι ο τελευταίος στον Ηλία Κατσούλη (2011). Δεν ξέρω γιατί σταμάτησε εκεί, γιατί σίγουρα θα μπορούσε να είχε επεκταθεί και σε άλλους εν ζωή ακόμη τότε σημαντικούς μάστορες του στίχου, όπως η Σώτια Τσώτου και ο Μανώλης Ρασούλης (πέθαναν το 2011) κι ο Μιχάλης Μπουρμπούλης (πέθανε το 2023), αλλά και οι Κ.Χ. Μύρης, Μιχάλης Γκανάς και Λίνα Νικολακοπούλου. Ίσως ακόμη και ο Κώστας Βίρβος που ζούσε ως το 2015.
Πρώτο λοιπόν στη σειρά εκδόθηκε το 2006 το αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο (γενν. 1935), ο οποίος είναι ο μόνος πλέον εν ζωή από τους στιχουργούς των τεσσάρων αφιερωμάτων, αν και ο μεγαλύτερος ηλικιακά. Δε νομίζω πως χρειάζεται να ξαναπούμε κάτι για τον σπουδαίο αυτό δημιουργό, τον οποίο ολόκληρος Γκάτσος δε δίστασε να χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο στιοχυργό της εποχής μας προσθέτοντας με γενναιοδωρία ότι ήταν καλύτερος κι από τον ίδιο! Ο δημιουργικός του βίος, αν και ξεκίνησε μάλλον αργά, όταν ήταν ήδη 28 χρονών με την εμβληματική "Άπονη ζωή" (1963), ξεπερνάει ήδη τα 60 χρόνια και το συγκεκριμένο αφιέρωμα με τίτλο "Σπάει το ρόδι" ήρθε να επισφραγίζει αυτή τη λαμπρή διαδρομή με μια μοναδική παρέλαση συνθετών και ερμηνευτών της νεότερης γενιάς που έγραψαν καινούργια τραγούδια και τα ερμήνευσαν για χάρη του. 
Έχουμε τραγούδια ετερόκλητου μεταξύ τους ύφους, λαϊκά, μπαλάντες, ροκ, όπως ετερόκλητη είναι και η ομάδα συνθετών που τα έγραψε καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ιδού οι συνθέτες: Στάμος Σέμσης, Μιχάλης Νικολούδης, Αντώνης Μιτζέλος, Μιχάλης Κουμπιός, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ηλίας Μακρίδης, Γιώργος Καζαντζής, Τάσος Γκρους, Παντελής Θαλασσινός, Σπύρος Κουρκουνάκης, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Πέτρος Βαγιόπουλος και Γιώργος Νταλάρας. Ο Νταλάρας έχει επωμιστεί και το ρόλο του βασικού ερμηνευτή έχοντας δίπλα του μια μεγάλη σειρά σημαντκών ερμηνευτών με πρώτη και καλύτερη τη Χαρούλα Αλεξίου, αλλά και τους: Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Μητροπάνο, Πασχάλη Τερζή, Μπάμπη Τσέρτο, Δημήτρη Μπάση, Αρετή Κετιμέ, Σαββέρια Μαργιολά και Σοφία Τσέρου, ενώ συμμετέχει και η εξαιρετική Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.


(c) CD-Book | Universal/Καμπανάκι | 2006 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: