Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Μάνος Ελευθερίου: Πάντα κάτι μένει (2008)

Κλείνοντας αυτό το σύντομο αφιέρωμα στον μεγάλο στιχουργό Μάνο Ελευθερίου επέλεξα έναν νεότερο "προσωπικό" του κύκλο τραγουδιών από την πολύ ενδιαφέρουσα σειρά Άξιος Λόγος της Universal που κυκλοφόρησε κατά το διάστημα 2006-2011 με τη φροντίδα του Γιώργου Νταλάρα και του συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού, διευθυντή τότε του περιοδικού Δίφωνο. Η σειρά ήταν αφιερωμένη στους μεγάλους Έλληνες στιχουργούς και συγκέντρωνε ανέκδοτους στίχους τους μελοποιημένους ειδικά για την έκδοση αυτή από συνθέτες της νέας γενιάς. Κάθε τραγούδι και διαφορετικός συνθέτης! Κυκλοφόρησαν συνολικά τέσσερις τέτοιες ιδιαίτερα καλαίσθητες εκδόσεις σε μορφή βιβλίου με ένθετο το δίσκο. Ο πρώτος ήταν αφιερωμένος στον Λευτέρη Παπαδόπουλο (2006), ο δεύτερος στον Άλκη Αλκαίο (2007) κι ο τελευταίος στον Ηλία Κατσούλη (2011).
Ο τρίτος δίσκος της σειράς που κυκλοφόρησε το 2008 με τίτλο "Πάντα κάτι μένει" ήταν αφιερωμένος στον Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος εκείνη την εποχή συμπλήρωνε 45 χρόνια παρουσίας στην ελληνική δισκογραφία με λαμπρές στιγμές μέσα από τις πολυσήμαντες συνεργασίες του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Χρήστο Λεοντή, τον Δήμο Μούτση, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Γιάννη Σπανό, τον Βασίλη Δημητρίου, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Χρήστο Νικολόπουλο και πολλούς άλλους. Ακόμη και με τον Μάνο Χατζιδάκι είχε μια σύντομη, αλλά ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία, έστω κι αν δεν το ξέρει ο πολύς ο κόσμος, στην πρώτη ενότητα του κύκλου "Ο Οδοιπόρος, το μεθυσμένο κορίτσι και ο Αλκιβιάδης" (1974).
Στην έκδοση περιλαμβάνονται 13 καινούργια τραγούδια, καθένα γραμμένο, όπως προανέφερα, από διαφορετικό συνθέτη της νεότερης γενιάς: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Ανδρέου, Γιώργος Καζαντζής, Λάκης Παπαδόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Σωκράτης Μάλαμας, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Λειβαδάς, Σταύρος Σιόλας, Στέργιος Γαργάλας, Νικόλας Κουμπιός και Γιώργος Νταλάρας. Τα τραγούδια καλύπτουν όλο το μουσικό φάσμα της σύγχρονης τραγουδοποιίας, από το λαϊκό, ως το ροκ, τη μπαλάντα και τις πιο "έντεχνες" εκφράσεις. Τα ερμηνεύουν μερικές από τις πιο εκλεκτές φωνές που κυριαρχούσαν τότε στο προσκήνιο: Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μελίνα Κανά, Γιάννης Κούτρας, Κώστας Μακεδόνας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σωκράτης Μάλαμας και μαζί τους φυσικά ο Γιώργος Νταλάρας.


(c) Book-CD | Universal/Καμπανάκι | 2008 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: