Συνεχίζοντας τη γραμμή που είχε ανοίξει με τα "Μικροαστικά" (1973) ο Λουκιανός Κηλαηδόνης παρουσίασε δυο χρόνια αργότερα τον κύκλο "Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας" βασισμένο και πάλι σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη.
Η θεματολογία των καινούργιων τραγουδιών περιστρέφεται γύρω από τις απλές οικονομικές έννοιες της καθημερινότητας, οι οποίες όμως συχνά λειτουργούν συμβολικά, για να προβληθούν άλλα μηνύματα καίριου πολιτικού βάρους που εμφανώς απηχούν τη μαρξιστική οπτική του στιχουργού, ενώ το μπρεχτικό πρότυπο δείχνει να έχει βαθύ αποτύπωμα.
Σε μουσικό επίπεδο μπορούμε να πούμε ότι το ύφος του συνθέτη θυμίζει αρκετά τα τραγούδια των "Μικροαστικών", χωρίς όμως την ίδια έμπνευση και μελωδική ποικιλομορφία εκείνων. Είναι τραγούδια περισσότερο θεατρικού ύφους, σε εύπεπτους ρυθμούς με μικρές παραλλαγές, κάτι σαν απλά επιθεωρησιακά νούμερα παρόμοια μ' αυτά που την ίδια εποχή έγραφε σωρηδόν για το Ελεύθερο Θέατρο. Η υποτυπώδης ενορχήστρωση στηρίζεται ουσιαστικά στο πιάνο, ενώ ελάχιστα άλλα όργανα παρεμβαίνουν σποραδικά, όπως η κιθάρα, η φυσαρμόνικα, το ακορντεόν, το μαντολίνο και η τούμπα δημιουργώντας όμορφες ηχοχρωματικές νησίδες. Το αποτέλεσμα ακούγεται ευχάριστα, αλλά σου αφήνει ένα αίσθημα ανικανοποίητου και γιαυτό τα τραγούδια αυτά ακούστηκαν ελάχιστα και γρήγορα ξεχάστηκαν εντελώς. Πάντως το υλικό έχει το ενδιαφέρον του και γιαυτό ίσως να τους άξιζε μια καλύτερη τύχη.
Βασικός ερμηνευτής είναι και πάλι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και συμμετέχουν ο Κώστας Θωμαΐδης (πρώτη δισκογραφική εμφάνιση), η Πίτσα Κονιτσιώτη και ο Αλέκος Μανδηλάς. Στο πιάνο είναι ο συνθέτης, στην κιθάρα ο σπουδαίος Γιάννης Κιουρκτσόγλου και στη φυσαρμόνικα ο Μάνος Αβαράκης.
(c) CD | EMI Columbia | 1975 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου