Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Φλέρυ Νταντωνάκη: Τρελή του φεγγαριού (2003)

Το 2001 ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και κινηματογραφιστής Αντώνης Μποσκοΐτης, στο ξεκίνημα ακόμη της κινηματογραφικής του καριέρας, γύρισε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 26 λεπτών αφιερωμένο στη Φλέρυ Νταντωνάκη, η οποία τρία χρόνια νωρίτερα είχε φύγει πρόωρα από τη ζωή έχοντας αφήσει πίσω της βαριά κληρονομιά με αξεπέραστες ερμηνείες σε εμβληματικά έργα κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι. 
Το ντοκιμαντέρ είχε τίτλο "Φλέρυ. Τρελή του φεγγαριού" κι έλαβε μέρος στο 25ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας το 2003 αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Φαίνεται μάλιστα ότι η Μαρίζα Κωχ είχε παίξει κάποιο ρόλο υποστηρίζοντας ένθερμα την αρχική ιδέα του Μποσκοΐτη παραχωρώντας κιόλας το σπίτι της στου Φιλοπάππου ως φυσικό σκηνικό για τα γυρίσματα. Ο σκηνοθέτης μάλιστα έχει εξομολογηθεί τη φιλοδοξία του να γυρίσει κάποια στιγμή μια πλήρη ταινία μεγάλης διάρκειας για τη Φλέρυ, καθώς το υλικό που συνεχίζει να συγκεντρώνει είναι υπεραρκετό για μια τέτοια παραγωγή.
Εκείνο πάντως που μας ενδιαφέρει εδώ είναι ότι το ηχητικό υλικό του ντοκιμαντέρ (μουσική και λόγος) εκδόθηκε σε δίσκο το 2003 από την εταιρεία Protasis και αποτελεί από μόνο του ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο για τη μεγάλη καλλιτέχνιδα. Στο υλικό αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αποσπάσματα από μια ιστορική συνέντευξη της ερμηνεύτριας στον Γιώργο Χρονά που μεταδόθηκε από το 2ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ το 1986. Ο σύντροφός της μάλιστα για ένα διάστημα της ζωής της και μουσικός Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος απαγγέλλει ένα ποίημα που έγραψε ο ίδιος για κείνη, ενώ η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου διαβάζει κείμενα της ίδιας της Φλέρυς με στοχαστικό περιεχόμενο. Στο μουσικό μέρος περιλαμβάνεται μια ανέκδοτη ερμηνεία της Φλέρυς στο παραδοσιακό ισπανικό τραγούδι "Que Bonita", το οποίο είχε τραγουδήσει και πολύ παλιότερα στον πρωτόλειο δίσκο της "The Isles of Greece" (1965). Περιλαμβάνονται επίσης τραγούδια της Μαρίζας Κωχ, του Ηλία Λιούγκου και του Νίκου Πιτλόγλου αφιερωμένα στη Φλέρυ. Τα ερμηνεύουν η Μαρίζα Κωχ, ο Ηλίας Λιούγκος και ο Βασίλης Γισδάκης.

(c) CD | Protasis | 2003 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: