Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Βαγγέλης Κορακάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος: Απ' την αγάπη γυρίζω μόνος (2004)

Λέγαμε χθες για τη μουσική συγγένεια του Βαγγέλη Κορακάκη με τον Άκη Πάνου κι έρχεται η τέταρτη μέσα σε μια δεκαετία συνεργασία του πρώτου με τον λαϊκό ερμηνευτή Γεράσιμο Ανδρεάτο να το πιστοποιήσει πιο καθαρά: Ο κύκλος τραγουδιών "Απ' την αγάπη γυρίζω μόνος" του Βαγγέλη Κορακάκη που εκδόθηκε το 2004 από την MBI με ερμηνευτή τον Ανδρεάτο ήρθε δύο χρόνια μετά την προηγούμενη προσωπική δουλειά του τραγουδιστή ("Δυο αλήθειες") αποκλειστικά με τραγούδια του Άκη Πάνου σε δεύτερη βέβαια εκτέλεση. Από τον Άκη Πάνου στον Βαγγέλη Κορακάκη έμοιαζε πολύ φυσιολογική η μετάβαση του τραγουδιστή που και στις δυο περιπτώσεις απέδωσε το υλικό με το ίδιο ερμηνευτικό ύφος και το ίδιο καλό αποτέλεσμα.
Η συνεργασία του Βαγγέλη Κορακάκη με τον εκλεκτό ερμηνευτή αριθμεί συνολικά 32 τραγούδια αρχής γενομένης το 1993 με το δίσκο "Λαύριο", όπου ο Ανδρεάτος συμμετείχε με τρία τραγούδια. Την επόμενη χρονιά ήρθε η πρώτη ολοκληρωμένη τους συνεργασία με τον πετυχημένο εμπορικά κύκλο "Πικρό φιλί", το δίσκο που συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωση του τραγουδιστή, ενώ δυο χρόνια αργότερα στον κύκλο "Εκεί που σβήνει ο άνεμος" ο Ανδρεάτος ερμήνευσε άλλα τέσσερα τραγούδια του Κορακάκη. 
Έτσι φτάνουμε στο 2004 και στον κύκλο τραγουδιών "Απ' την αγάπη γυρίζω μόνος" με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Ανδρεάτο, ένα δίσκο απόλυτα ισορροπημένο με καθαρές και στρογγυλεμένες λαϊκές μελωδίες χωρίς εξάρσεις και χωρίς κάποιο τραγούδι να μπορεί να πάρει την πρωτοκαθεδρία. Άψογα εναρμονισμένη και η ερμηνεία του Γεράσιμου Ανδρεάτου που τραγούδησε ταυτόχρονα με την ορχήστρα σαν τον παλιό καιρό δείχνοντας ολοκάθαρα ότι βρισκόταν σε πολύ οικείο μουσικό περιβάλλον, πράγμα που τον βοήθησε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του. Καλοζυγισμένη ορχήστρα υπό τη στέρεη καθοδήγηση του Αλέξη Βάκη με θαυμάσιους μουσικούς που συνέβαλαν αποφασιστικά στο άριστο αποτέλεσμα, όπως ο Μανώλης Πάππος και ο Αρίστος Βαμβακούσης μαζί με τον συνθέτη στο μπουζούκι, ο Ηρακλής Βαβάτσικας στο ακορντεόν (μπαγιάν), ο Θανάσης Σοφράς στο κοντραμπάσο και ο ίδιος ο Ανδρεάτος στο μπαγλαμά, ενώ στα φωνητικά συμμετείχε και η Γιώτα Νέγκα. Ο συνθέτης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για αυθεντικά λαϊκά, σημερινά, όπου συνυπάρχουν το κοινωνικό με το ερωτικό. Ζεϊμπέκικα, χασάπικα, καμηλιέρικα. Τα έγραψα πάνω στις κλασικές φόρμες. Θα έλεγα ότι είναι ο πλέον μπουζουκοκεντρικός δίσκος που έχω κάνει μέχρι τώρα. Ψάχτηκα πολύ. Τα τραγούδια αυτά τα έζησα. Με απορρόφησαν τα καθημερινά γεγονότα...». 
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΜΒΙ το 2008 επανεξέδωσε το δίσκο με τον εντελώς διαφορετικό τίτλο «Ο πιο δικός μου άνθρωπος», τακτική που δυστυχώς έχει ακολουθηθεί και σε πολλές άλλες επανεκδόσεις προκαλώντας σύγχυση στο μουσικόφιλο κοινό χωρίς απολύτως κανένα λόγο!

(c) CD | MBI | 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: