Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Γιάννης Σπανός: Μαρινέλλα / Βοσκόπουλος (1974)

Διπλή επέτειος η σημερινή. Σαν σήμερα γεννήθηκαν δυο από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου, ο αγαπημένος συνθέτης και πιανίστας Γιάννης Σπανός (1934-2019) και ο συνθέτης και τραγουδιστής (και ηθοποιός) Τόλης Βοσκόπουλος (1940-2021). Αμφότεροι αναδείχθηκαν μέσα στη δεκαετία του '60, καθένας βέβαια από διαφορετικό μονοπάτι και με πολύ διαφορετική αισθητική στο μουσικό τους ύφος, ώσπου κάποια στιγμή οι δρόμοι τους συναντήθηκαν. Είναι ευκαιρία λοιπόν με αφορμή τη συγκεκριμένη επετειακή συγκυρία να σταθούμε σε μια δισκογραφική δουλειά, όπου οι δυο καλλιτέχνες βρέθηκαν να συνεργάζονται, ο Γιάννης Σπανός με την ιδιότητα του συνθέτη και ο Τόλης Βοσκόπουλος με τη διπλή ιδιότητα του ερμηνευτή και συνθέτη. 
Βρισκόμαστε στο 1974, τη χρονιά της Μεταπολίτευσης, όταν ο Τόλης Βοσκόπουλος, έχοντας πρόσφατα ενώσει τη ζωή του με τη μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια Μαρινέλλα, αποφάσισε να κάνει μαζί της μια διπλή δισκογραφική δουλειά, μία για τη δική του εταιρεία, τη Minos, κι άλλη μία για τη Philips, την εταιρεία της Μαρινέλλας, με καινούργια τραγούδια ερμηνευμένα εξ ημισείας και από τους δύο καταξιωμένους ερμηνευτές. Ο δίσκος λοιπόν που κυκλοφόρησε από τη Minos είχε στο εξώφυλλο απλώς μια φωτογραφία του καλλιτεχνικού ζεύγους, ενώ ως τίτλος εμφανίζεται στο οπισθόφυλλο απλώς η αναγραφή των δύο ονομάτων τους: Μαρινέλλα / Βοσκόπουλος
Πρόκειται για έναν κύκλο δώδεκα τραγουδιών ελαφρολαϊκού ύφους που μοιράζονται ισοδύναμα σε δύο υποενότητες αντίστοιχες της κάθε πλευράς του δίσκου βινυλίου. Την πρώτη πλευρά καλύπτουν έξι συνθέσεις του Γιάννη Σπανού σε στίχους του Πυθαγόρα, από τις οποίες ξεχώρισαν οι τρεις που ερμηνεύει η Μαρινέλλα ("Να 'σαι καλά", "Έχει ο Θεός", "Ήρθε ένας φίλος"). Το τρίτο μάλιστα απ' αυτά, το τρυφερό "Ήρθε ένας φίλος", αν και δεν ακούστηκε ιδιαίτερα σ' αυτήν την πρώτη του εκτέλεση, έγινε πολύ γνωστότερο σε μια δεύτερη εκτέλεση δυο χρόνια αργότερα από την αισθαντική ερμηνεία της Αλέκας Κανελλίδου που όντως είναι ωραιότερη της πρώτης. Λιγότερο ενδιαφέρουσα είναι η άλλη πλευρά του δίσκου που περιλαμβάνει έξι συνθέσεις του Τόλη Βοσκόπουλου σε στίχους του Μίμη Θειόπουλου, με εξαίρεση το τραγούδι "Τι είχαμε, τι χάσαμε" που έχει στίχους του Τάσου Οικονόμου και είναι αυτό που ξεχώρισε λίγο παραπάνω, ερμηνευμένο από τον Τόλη Βοσκόπουλο.

(c) CD | Minos | 1974 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: