Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Μίκης Θεοδωράκης, Μανώλης Μητσιάς: Πολιτεία Γ' (1994)

Ο κύκλος των "Πολιτειών" του Μίκη Θεοδωράκη διατρέχει μεγάλο μέρος της δημιουργικής του διαδρομής, κάπου 36 χρόνια, από το 1960/61 που κυκλοφόρησαν τα τραγούδια της πρώτης "Πολιτείας" (με ερμηνευτές τους Μπιθικώτση, Καζαντζίδη και Μαρινέλλα). Συνολικά έχουμε τέσσερις (ή πέντε;) "Πολιτείες" υπολογίζοντας ότι η δεύτερη κυκλοφόρησε το 1964 (με ερμηνευτή τον Μπιθικώτση), η ανεπίσημη τρίτη το 1978 που τελικά μετονομάστηκε σε "Οκτώβρης '78" (πάλι με τον Μπιθικώτση), για να ακολουθήσει το 1994 η επίσημη τρίτη "Πολιτεία" και να κλείσει αυτό ο μακρύς κύκλος το 1996 με την τέταρτη "Πολιτεία"
Η επίσημη τρίτη λοιπόν "Πολιτεία", η "Πολιτεία Γ'", εκδόθηκε το 1994 από τη Philips (Polygram) με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά, σε μια εποχή που η λαμπερή καριέρα του τραγουδιστή έμοιαζε να θαμπώνει κάπως και να περνά μια κρίση. Πάντως ο Μητσιάς που στο παρελθόν είχε τραγουδήσει Θεοδωράκη μόνο σε δεύτερη εκτέλεση ("Τα λαϊκά" , 1974), στα κατοπινά χρόνια θα έχει στενή συνεργασία με τον μεγάλο συνθέτη κι αυτό θα αποτυπωθεί σε αρκετούς προσωπικούς δίσκους που θα κάνουν μαζί, έστω και σε δεύτερη κατά κανόνα εκτέλεση. 
Η αλήθεια είναι ότι ο κύκλος "Πολιτεία Γ'" ελάχιστη σχέση έχει με το ύφος και την ποιότητα των τραγουδιών που αγαπήσαμε μέσα από τις δύο παλιές κλασικές "Πολιτείες". Και προσωπικά ομολογώ πως, όταν πρωτοάκουσα αυτά τα τραγούδια, ένιωσα μια μικρή απογοήτευση. Μάλλον όμως ήταν μια βιαστική αντίδραση, γιατί με τον καιρό άρχισα να τα ακούω όλο και πιο συχνά και τελικά να τα βρίσκω αρκετά ενδιαφέροντα. Ξεχώρισε αμέσως το τραγούδι "Το πάθος που διώκεται" με τους θυμοσοφικούς στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, η οποία υπογράφει άλλα δυο τραγούδια. Βασικός στιχουργός του δίσκου είναι ο Μάνος Ελευθερίου με πέντε τραγούδια, από τα οποία ξεχώρισαν τα: "Εκείνα που είχα να σου πω", "Ήσουν μπαξές", "Έστω κι από λύπη μίλησέ μου", ενώ το ωραιότερο τραγούδι του δίσκου ("Δεν έχει ο δρόμος γυρισμό") έχει στίχους του Δημήτρη Κεσίσογλου. Ο Μανώλης Μητσιάς είναι φυσικά απόλυτα εναρμονισμένος με το ύφος των τραγουδιών και δίνει για μια ακόμη φορά μια άψογη ερμηνεία. Συμμετέχει επίσης η Δήμητρα Γαλάνη ως δεύτερη φωνή σε κάποια τραγούδια.

(c) CD | Philips | 1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: