Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Άκης Πάνου: Αλήθειες (1974)

Πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου του Άκη Πάνου ("Ρολόι κομπολόι", 1969) μέχρι την έκδοση του δεύτερου δίσκου του που ήρθε το 1974 με τον κύκλο τραγουδιών "Αλήθειες" για λογαριασμό της Minos. Ήταν η εποχή που συγκεκριμένη εταιρεία πρόβαλε ιδιαίτερα το βαρύ της οπλοστάσιο που είχε επικεφαλής τον Στέλιο Καζαντζίδη.
Τότε λοιπόν ζητήθηκε από τον Άκη Πάνου να γράψει τραγούδια για τη φωνή του μεγάλου λαϊκού βάρδου, πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο συνθέτης ανταποκρίθηκε κι έγραψε αρχικά τέσσερα τραγούδια, προκειμένου να κυκλοφορήσουν σε δύο δισκάκια 45 στροφών. Τελικά τα τραγούδια αυξήθηκαν στα έξι και αποτέλεσαν τη μία πλευρά του δίσκου "Η ζωή μου όλη" που εκδόθηκε το 1974 συμπληρωμένος στην άλλη του πλευρά με έξι ακόμη τραγούδια άλλων δημιουργών (κυρίως του Χρήστου Νικολόπουλου, αν και αποδίδονται στον ίδιο τον Καζαντζίδη!).
Πάντως ο Άκης Πάνου δε φάνηκε ικανοποιημένος από τη μεταχείριση των τραγουδιών του και γιαυτό προχώρησε αμέσως μέσα στην ίδια χρονιά στην έκδοση του προσωπικού του δίσκου "Αλήθειες" με δώδεκα τραγούδια αποκλειστικά δικά του, ανάμεσα στα οποία συμπεριέλαβε τα τέσσερα πρώτα που είχε γράψει για τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη (Η ζωή μου όλη, Μίσος, Οι μισοί καλοί, Τα όνειρα χτίζονται), όλα βέβαια εμβληματικά και κλασικά πλέον λαϊκά αριστουργήματα. Ο δίσκος συμπληρώθηκε με άλλα οκτώ καινούργια τραγούδια. Τέσσερα ερμηνεύει η Λίτσα Διαμάντη, από τα οποία ξεχώρισαν δύο (Με φιλιά μερώνει μόνο, Και τότε). Επίσης από δύο τραγούδια ερμηνεύουν οι λαϊκοί τραγουδιστές Χρηστάκης και Γιάννης Θυμάκης, πρωτοεμφανιζόμενος στη δισκογραφία μ' αυτή τη συμμετοχή του.
 (c) CD | Minos | 1974 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: