Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Άκης Πάνου: Ρολόι κομπολόι (1969)

Ο μεγάλος λαϊκός δημιουργός Άκης Πάνου (1933-2000) - εμβληματικός τραγουδοποιός με την πλήρη σημασία του όρου, αφού όλα τα τραγούδια του είχαν μουσική και στίχους αποκλειστικά (σχεδόν) δικούς του - πρωτοεμφανίστηκε στο ελληνικό πεντάγραμμο στην ύστερη φάση των δίσκων γραμμοφώνου 78 στροφών, αφού το πρώτο του τραγούδι ("Το παιδί απόψε πίνει") ηχογραφήθηκε το 1957 με ερμηνεύτρια την Καίτη Γκρέυ. 
Ωστόσο χρειάστηκε άλλη μια δεκαετία, μέχρι να καταφέρει να καταξιωθεί στο χώρο και να μας δώσει τα μεγάλα τραγούδια που ακολούθησαν κατά την ιδιαίτερα γόνιμη δεκαπενταετία 1967-1982 συνεργαζόμενος με κορυφαίους ερμηνευτές, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Γιώτα Λύδια, ο Στράτος Διονυσίου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Βίκυ Μοσχολιού, η Μαρινέλλα, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Νταλάρας και πολλοί άλλοι. 
Μόλις το 1969 αξιώθηκε ο Άκης Πάνου να παρουσιάσει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο 33 στροφών στην Columbia με τίτλο "Ρολόι κομπολόι" από το ομότιτλο τραγούδι που ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και στάθηκε μια τεράστια λαϊκή επιτυχία. Κατά τη συνήθεια της εποχής, το άλμπουμ δεν ήταν παρά μια συλλογή δώδεκα σκόρπιων ηχογραφήσεων που είχαν κυκλοφορήσει σε δίσκους 45 στροφών λίγο νωρίτερα. Ανάμεσά τους πάντως περιλαμβάνονται αρκετά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του δημιουργού, όπως τα: "Πήρα απ' το χέρι σου νερό" και "Ήρθε' ο χειμώνας" με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού, "Θα κλάψω αύριο" με τον Σταμάτη Κόκοτα, αλλά και τα: "Γιατί καλέ γειτόνισσα", "Και τι δεν κάνω" με τον Στράτο Διονυσίου που ήταν ο βασικός του ερμηνευτής εκείνη την εποχή. Τραγουδούν επίσης η Γιώτα Λύδια και η Χαρούλα Λαμπράκη. Στα μπουζούκια είναι το φοβερό δίδυμο Κώστας Παπαδόπουλος και Λάκης Καρνέζης.


(c) CD | EMI Columbia | 1969 | Πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: